Mold-street | Provocările economice și sociale pentru 2022: De la reforme la inflație și criza gazelor (Revista presei)

  • 03 Ianuarie 2022 09:36
Mold-street | Provocările economice și sociale pentru 2022: De la reforme la inflație și criza gazelor (Revista presei)

Publicația economică Mold-street scrie despre provocările economice și sociale pentru 2022: de la reforme la inflație și criza gazelor. Potrivit economiștilor de la Expert-Grup, una din provocări ține de promovarea reformelor sistemice în contextul unui cadru limitat de resurse financiare, umane și de timp. O altă provocare ține de riscurile de sărăcie în contextul tendințelor inflaționiste, în paralel cu încetinirea creșterii economice în comparație cu 2021. Inflația în 2022 urmează să depășească pragul de 15%, afectând în special familiile cu venituri mici. Se menține și riscul reizbucnirii „crizei aprovizionării cu gaze” din cauza agendei energetice complicate cu partea rusă, mai scrie Mold-street.

GAZETA de Chișinău îl desemnează pe scriitorul Vladimir Beșleagă „Om al anului 2021”. „Vladimir Beșleagă este o personalitate complexă, prismatică, ce îmbină prozatorul de talent cu zbor nefrânt de destinul său de transnistrean român cu omul de cultură care „șterge colbul de pe cronice bătrâne”, fiind și un paznic de far al valorilor noastre morale și spirituale”, după cum l-a descris academicianul Mihai Cimpoi.

Pe de altă parte, la categoria „trădătorii anului”, GAZETA de Chișinău îi consideră trădători pe Mitropolitul Vladimir și pe alți preoți ai aceleiași Mitropolii moscovite, care au mers pe 16 decembrie 2021, la Tiraspol, pentru a-l felicita pe așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pentru rezultatele „uimitoare” la pretinsele alegeri din regiunea secesionistă care au avut loc pe 12 decembrie. „Fugarul anului” - controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care  a fugit din Republica Moldova la 18 iulie 2021, după ce procurorii i-ar fi ridicat restricțiile de părăsire a teritoriului RM, notează Gazeta de Chișinău. Iar „Perdantul anului” este considerat fostul președinte Igor Dodon. După ce în toamna anului trecut a pierdut alegerile prezidențiale, fiind devansat de Maia Sandu, în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 Igor Dodon și socialiștii au pierdut definitiv puterea, fiind devansați de PAS. După o vizită la Moscova, la 18 octombrie, curent, Igor Dodon a anunțat că renunță la mandatul de deputat și de lider al PSRM.

Potrivit Ziarului Național, evenimentul politic al anului au fost alegerile parlamentare anticipate și victoria absolută de 52,8% (63 mandate din 101) obținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), venind după victoria spectaculoasă a Maiei Sandu în alegerile prezidențiale de la finele anului 2020, este evenimentul politic al anului 2021, cu puternică rezonanță în afară, interpretat ca o „schimbare la față” a Republicii Moldova, înnoind și modificând radical peisajul politic și raportul de forțe din Parlament. Președinta Maia Sandu a fost Omul politic al anului, în opinia Ziarului Național, pentru voință și perseverență în realizarea scopurilor politice, pentru că a scos Republica Moldova din izolare și a reușit să convingă majoritatea cetățenilor că cel de-al doilea stat românesc mai are o șansă. Totodată, Nicolae Negru atenționează în același articol asupra pericolului major al anului - Concentrarea de trupe ruse la hotarul de vest și riscul unei noi invazii militare în Ucraina, ultimatumul Rusiei adresat SUA și NATO, sub pretextul că se simte amenințată, cerând să i se atribuie o „sfera de influență” în perimetrul fostei URSS și al „lagărului socialist”, limitând suveranitatea Ucrainei, Belarusului și Republicii Moldova. În acest context, nu este exclusă și „negocierea”, la începutul anului viitor, a unei soluții dorite de Kremlin pentru conflictul transnistrean, scrie Ziarul Național.

Portalul Veridica, o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, constată că principalele fake news și dezinformări în 2021 în Republica Moldova au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare  anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM. Au fost promovate narațiuni false cu privire la acapararea Republicii Moldova de către Occident, intenția pro-europenilor de a destabiliza regiunea transnistreană, planuri de a închide biserici și de a interzice limba rusă etc. Știrile false și dezinformările au apărut cel mai des în presa afiliată PSRM, publicațiile de limbă rusă din Republica Moldova, dar și din afară, constată Veridica.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău