Moldova Curată: Profilurile de integritate ale candidaților la prezidențiale – averile și interesele celor 8 competitori (Revista presei)

  • 12 Octombrie 2020 09:36
Moldova Curată: Profilurile de integritate ale candidaților la prezidențiale – averile și interesele celor 8 competitori (Revista presei)

Revista presei din 12 octombrie 2020

Cotidianul scrie despre cheltuielile candidaților făcute în campania pentru prezidențiale. Lider detașat în raportarea cheltuielilor este Renato Usatîi, cu peste 4 milioane de lei până acum. El raportează o sumă mai mare decât restul candidaților la un loc. (…) Al doilea în topul cheltuielilor este Andrei Năstase, care raportează aproape 900 de mii de lei. (…) Maia Sandu raportează cheltuieli ce depășesc 850 de mii de lei. (…) Igor Dodon, în schimb, raportează sume mai modeste, ce nu depășesc 500 de mii de lei. (…) Tudor Deliu raportează 27 de mii de lei, în timp ce restul candidaților (Violeta Ivanov, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă) susțin că nu au avut cheltuieli până în prezent. Plafonul maxim admis de cheltuieli pentru un candidat la alegerile prezidențiale din acest an este de aproape 19 milioane de lei.

Portalul Moldova Curată publică profilurile de integritate ale candidaților la prezidențiale. În privința lui Igor Dodon, Autoritatea Națională de Integritate desfășoară în prezent un control al averilor acestuia, pornit în luna februarie 2020 și care nu s-a încheiat. Într-un răspuns pentru Moldova Curată, ANI informează că în privința actualului președinte au fost depuse în total 9 sesizări privind controlul averii, care au fost conexate într-o singură procedură. O altă candidată, Violeta Ivanov, deși în declarația de avere și interese personale pentru anul 2019 depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) indică două case de locuit, una dobândită în anul 2008 și alta în anul 2014, dar și un teren intravilan, în declarația de la CEC aceste bunuri lipsesc. Candidata la prezidențiale a precizat că imobilul îi aparține uneia dintre fiice. Publicația amintește și despre faptul că fiica mai mică a acesteia a intrat în atenția presei în anul 2016, când își etala haine și obiecte de lux pe rețelele sociale. Dorin Chirtoacă este învinuit în două dosare, inclusiv în cel referitor la parcările cu plată, pe care candidatul le consideră cu substrat politic. În anul 2019 Tudor Deliu a fost amendat de Autoritatea Națională de Integritate, alături de alți 10 deputați, pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Atunci majoritatea deputaților amendați au declarat că în ultimele zile de depunere a declarațiilor sistemul electornic gestionat de ANI a funcționat greu din cauza aglomerării, de aceea declarațiile nu au fost înregistrate ca depuse. Deși a fost ministru o scurtă perioadă, Octavian Țîcu a declarat că fostul său coleg Octavian Bodișteanu ar fi fost implicat în acțiuni ilegale, atunci când acesta ocupa funcția de viceministru al Tineretului și Sportului. Țîcu îl acuza pe Bodișteanu că  ar fi spălat sume mari de bani. Desprea candidatul Andrei Năstase, jurnaliștii notează că deține un automobil de 42 de mii de euro și că a atacat la CEDO decizia instanței prin care au fost invalidate rezultatele alegerilor locale din Chișinău pe care le câștigase în 2018, cu 52% din voturi în fața socialistului Ion Ceban. Jurnaliștii amintesc și despre cariera politică a Maiei Sandu, care declară venituri salariale totale de peste 162 de mii de lei, bani obținuți din funcțiile de deputată și de prim-ministră. Candidata are un cont de depozit deschis în SUA, unde își păstrează economiile, în valoare de peste 24 de mii de dolari. Renato Usatîi a indicat în declarația sa de avere o donație de 3 700 000 de lei pe care ar fi primit-o de la mama sa, Larisa Usatâi, două case de locuit în Rusia, și alte 7 imobile, un autoturism de lux, Rolls Royce, de peste 7 milioane de lei. Dintre obiectele scumpe obligat să le declare, Renato Usatâi arată că deține „ceasuri Breguet”, care ar valora 30 000 și 70 000 de euro.

Portalul Moldova.org a lansat un podcast intitulat „Cealaltă Pandemie”, despre stigmatizarea pe care a adus-o cu sine pandemia de coronavirus. Psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie spune: „În general stigmatizarea este un fenomen social care se întâmplă ori de câte ori există un fenomen cu mai multe necunoscute. […] Eu cred că suntem bulversați cu toții, într-un fel sau altul, și fiecare dintre noi, având propriile limite, suntem mai puțin sensibili atunci când trebuie să rezonăm cu durerea altora”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău