Moldova Curată: „Salariile inspectorilor de integritate din cadrul ANI au fost tăiate cu 59 la sută” (Revista presei)

  • 24 Aprilie 2019 09:50
Moldova Curată: „Salariile inspectorilor de integritate din cadrul ANI au fost tăiate cu 59 la sută” (Revista presei)

Timp de 5 ani, peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE, iar numărul traversărilor peste frontiera de vest a țării a depășit șase milioane, a declarat Daniela Morari, secretar de Stat MAEIE în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA. „Aș vrea să menționez și gradul de responsabilitate a cetățenilor față de acest regim liberalizat de vize. Gradul de refuz la frontieră în acești cinci ani a fost de doar 0,3%, iar gradul de ședere ilegală pe teritoriul UE este de doar 0,5%”, a declarat Daniela Morari. Ea mai afirmat că Republica Moldova nu are niciun risc pentru a fi subiect pentru a fi suspendat regimul liberalizat de vize cu UE.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat într-un interviu pentru IPN că ”formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”. Aambasadorul a mai declarat că persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie. Oficialul UE consideră că frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova a provocat o daună extraordinar de mare pentru țară și ea va fi resimțită de fiecare cetățean, pentru că el va trebui să plătească pentru această fraudă, notează Adevărul.

”În căutarea unei coaliții guvernamentale: Socialiștii continuă să se ascundă în spatele cuvintelor”,  își intitulează Europa Liberă o relatare despre propunerea repetată a Blocului ACUM adresată PSRM, de a forma un grup de lucru pentru discuții pe marginea ”inițiativele ambelor formațiuni ce țin de dezoligarhizare și îmbunătățirea vieții oamenilor”. Deputatul socialist, Grigore Novac, este citat cu o opinie pe blogul său în care îi acuză pe reprezentanții  Blocului ACUM ”că una spun și alta fac. Pe de o parte invită la discuții socialiștii, iar pe de altă parte cei din ACUM „au început a lansa mesaje distructive, atacuri dure la adresa șefului statului și a PSRM, adică au început a face tot posibilul ca această coaliție PSRM – ACUM categoric să nu fie…”.

Tribuna îl citează pe politologul Dionis Cenușă cu o opinie referitoare la apelul repetat al Blocului ACUM lansat către socialiști, prin care i-a invitat la dialog la Parlament. „Ei zic ca vor sa salveze țara de alegeri anticipate, acceptabile pentru democrați și socialiști. În loc de un dialog imperfect cu ACUM, socialiștii caută alte soluții, care însă duc spre construcții politice fragile. Bunăoară, Președintele Dodon caută să ocolească ordinea pașilor de formare a guvernului, dar pentru asta are nevoie de Curtea Constituțională.

”Lipsa unei majorități parlamentare sau declanșarea alegerilor anticipate nu vor fi un impedimet pentru organizarea alegerilor generale locale din vara acestui an, a declarat vicepreședintele PDM și fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu pentru Realitatea.md. Potrivit lui, în lipsa unui Parlament funcțional, Curtea Constituțională se va expune asupra unor mecanisme prin care fiecare cetățean din țară să-și aleagă primarii. "Alegerile locale trebuie să aibă loc, deoarece mandatul primarilor actuali expiră în luna iunie. (…) În situația în care Parlamentul nu este funcțional să stabilească data alegerilor, sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale, ca totuși această decizie să fie luată în așa fel încât alegerile generale locale să fie organizate în timpul reglementat de lege. Normal, ar trebui în luna iunie, or luna iulie, să fie organizate alegerile locale", a declarat Andrian Candu pentru Realitatea.md.

Ziarul de Gardă scrie despre ”Cine și cât va plăti pentru vânătoarea din Pădurea Domnească”, cu referire la decizia motivată a Curții de Apel Bălți. Astfel, fostul vicepreședinte al Curții de Apel Chișinău, Gheorghe Crețu rămâne a fi singurul inculpat vinovat de moartea lui Sorin Paciu. În decizia motivată a Curții de Apel Bălți în dosarul „Pădurea Domnească”, care se întinde pe 401 pagini, se menționează însă că procesul penal împotriva lui Gheorghe Crețu a fost încetat din motivul expirării termenului prescripției tragerii la răspundere penală. Totodată, magistrații au decis să aloce peste un milion de lei compensanții morale pentru familia lui Sorin Paciu, tânărul care și-a pierdut viața în urma partidei de vânătoare din 2012, mai scrie Ziarul de Gardă.

Salariile inspectorilor de integritate din cadrul ANI au fost tăiate cu 59 la sută, la sfârșitul anului trecut, ca urmare a implementării reformei salarizării, inițiată de Guvernul Filip, în contextul în care Autoritatea are angajați numai 9 din cei 46 de inspectori preconizați, scrie  portalul Moldova Curată. Despre asta s-a aflat abia ieri, când la Curtea de Conturi a fost prezentat raportul de audit financiar al ANI. Până acum, nici Consiliul de Integritate nu a fost informat. Astfel, președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, s-a arătat nedumerit în legătură cu faptul că această problemă nu a fost făcută publică și că reprezentanții ANI nu au fost mai vocali în apărarea drepturilor salariale ale inspectorilor de integritate. Iar experta Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejada Hriptievschi, a declarat că aceasta reprezintă încă o dovadă că ”guvernarea, din 2016 încoace, a făcut tot posibilul ca ANI să nu fie funcțională”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău