Ministerul român de Externe ia poziție față de demersurile de formare a unei armate în Kosovo

  • 15 Decembrie 2018 08:55
Ministerul român de Externe ia poziție față de demersurile de formare a unei armate în Kosovo

România regretă demersurile Parlamentului de la Priștina de formare a unei armate, în pofida mesajelor transmise de NATO și UE, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la București, care susține că astfel de demersuri au efecte negative asupra situației din regiunea Balcanilor de Vest.

”Ministerul Afacerilor Externe regretă demersurile privind inițierea procesului de tranziție a Forței de Securitate din Kosovo, în pofida mesajelor transmise de NATO și UE. Astfel de demersuri au efecte negative asupra situației din regiunea Balcanilor de Vest și a parcursului euro-atlantic al acesteia. România subliniază rolul KFOR în menținerea unui mediu sigur și stabil în Kosovo. Toate eforturile trebuie concentrate asupra continuării dialogului Belgrad – Pristina și a implementării celor convenite în acest cadru, cu evitarea declarațiilor și inițiativelor care riscă să sporească tensiunile la nivel regional”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis MEDIAFAX.

Un consilier prezidențial din Serbia a evocat vineri posibilitatea unei intervenții militare sârbe în Kosovo, după decizia Parlamentului de la Priștina de formare a unei armate, dar Alianța Nord-Atlantică a îndemnat ambele părți să dea dovadă de reținere.

Nikola Selakovici, un consilier al președintelui sârb Aleksandr Vucici, a declarat, potrivit agenției Associated Press, că armata sârbă ar putea trimite trupe și ar putea declara Kosovo teritoriu ocupat.

Administrația de la Belgrad a catalogat decizia de înființare a armatei kosovare drept "cea mai mare amenințare directă la adresa păcii și stabilității regionale".

Goran Rakici, liderul etnicilor sârbi din Kosovo, a catalogat "inacceptabilă" decizia privind armata kosovară, argumentând că "acest lucru arată clar că Priștina nu vrea pace". Rakici i-a îndemnat totuși pe etnicii sârbi din Kosovo să "manifeste reținere și să nu răspundă la provocări".

O eventuală intervenție militară sârbă în Kosovo ar genera o confruntare directă cu mii de membri ai Misiunii NATO de menținere a păcii, inclusiv cu militari americani.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Serbia și Kosovo să evite escaladarea conflictului. "Reiterez apelul adresat Priștinei și Belgradului de a menține calmul și a evita orice declarații și acțiuni care pot conduce la escaladarea tensiunilor", a spus Jens Stoltenberg.

Alianța Nord-Atlantică a denunțat decizia Kosovo de a transforma structurile de securitate în armată și va reanaliza "nivelul angajamentului" în relația cu Administrația de la Priștina, relatează site-ul cotidianului Le Figaro. "Regret că a fost luată această decizie în pofida preocupărilor NATO. Consiliul Nord-Atlantic va fi nevoit să reanalizeze nivelul de angajament al NATO în relația cu Forțele de securitate din Kosovo", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Parlamentul de la Priștina a adoptat vineri un proiect de lege prin care Forțele de securitate sunt transformate în armată, decizia fiind contestată puternic de minoritatea sârbă și de Serbia.

"Considerăm că momentul luării acestei decizii este greșit. Toate părțile trebuie să aibă grijă ca decizia să nu conducă la amplificarea tensiunilor în regiune", a subliniat Jens Stoltenberg.

Entitatea Kosovo, care are o populație de 1,8 milioane de locuitori, este protejată de trupe NATO de la proclamarea independenței în anul 2008.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău