Minciuna este arma campaniilor electorale. Atenție mare la ștampila de vot (Revista presei)
-
02 Mai 2018 09:35
Revista presei - 2 mai 2018.
Timpul atenționează că minciuna este arma campaniilor electorale, amintind că „în cadrul alegerilor parlamentare socialiștii au reușit să convingă oamenii că Uniunea Europeană va scoate crucile din cimitire și va închide biserici. La alegerile prezidențiale au venit cu ideea celor 30.000 de sirieni, iar zilele trecute a fost lansată o știre mincinoasă că Uniunea Europeană vrea să distrugă viile din România și Moldova. Timpul își îndeamnă cititorii să aibă atenție mare la ștampila de vot, fiindcă motivul pentru care suntem tot mai săraci în ultimele trei decenii, are legătură directă cu minciunile electorale, pe care le credem și le votăm”.
„Venirea Silviei Radu, în 2017, în funcția de primar general interimar face parte din scenariul lui Plahotniuc de preluare a controlului asupra orașului, afirmă expertul politic Oazu Nantoi, preluat de Cotidianul. Mai mult, el crede că aceasta, împreună cu candidatul socialiștilor Ion Ceban, au în primul rând obligațiunea de a nu admite ca Andrei Năstase, să iasă în turul doi”.
Portalul Tribuna atenționează că lupta pentru Primăria Capitalei se anunță una grea și complicată, iar prezența unui număr atât de mare de candidați o face imprevizibilă într-o oarecare măsură. Și dacă, în linii mari, e clar pe ce mizează favoriții cursei, rămâne o necunoscută rolul pe care-l vor juca în aceste alegeri candidații considerați cu șanse mai mici. Or, nu este exclus, ca anume ei să determine locurile pe care se vor clasa favoriții la finalul cursei, scrie Tribuna.
Aceeași publicație scrie că în timp ce opinia publică urmărește cu sufletul la gură „lupta ce se duce pentru principalele primării ale țării – Chișinău și Bălți, în spatele acesteia se duce o luptă mult mai dură, care-i are ca protagoniști pe Președintele Igor Dodon, pe de o parte, și pe cei de la guvernare pe de altă parte. Și această luptă se duce pe „frontul transnistrean”, scrie Tribuna. Dar această activizare evidentă a guvernării provoacă anumite întrebări. De ce, dacă a fost posibil de înțeles cu Tiraspolul, aceste lucruri nu s-au întâmplat până acum? Alții, din contra, califică respectivele înțelegeri dintre Chișinău și Tiraspol drept periculoase și care contravin intereselor RM. Iar guvernarea nu reacționează la aceste critici, semn că și le asumă conștient. Probabil, miza e mult prea mare și guvernarea nu-și poate permite să devieze de la scopul principal, iar acesta, din câte putem intui, ține de soluționarea problemei transnistrene”, scrie portalul Tribuna.
„Ce facem cu „geamantanul transnistrean fără toartă”, pe care Moscova l-a pus în fața ușii noastre? – o întrebare pusă și de editorialistul Nicolae Negru de la Ziarul Național. Potrivit autorului, Moscova pare dispusă să se debaraseze de „geamantanul transnistrean fără toartă”, ni-l plasează la ușă, ca să ne împiedicăm de el, dorind să-l „vândă” cât mai avantajos Chișinăului, sperând, probabil, să obțină în schimb, dacă nu o recunoaștere, cel puțin o atitudine mai „înțelegătoare” a Occidentului față de ocuparea Crimeii. Prețul pe care trebuie să-l plătească Chișinăul e federalizarea Republicii Moldova sub forma unui „statut special” acordat Transnistriei, ca Moscova să poată influența, prin Tiraspol, politica externă a statului moldav „reintegrat”, atenționează publicistul.