Mihai Gribincea: „Puterea sovietică nu a întrebat pe nimeni dacă vrea să renunțe la cetățenia României” (Revista presei)

  • 19 Martie 2018 10:00
Mihai Gribincea: „Puterea sovietică nu a întrebat pe nimeni dacă vrea să renunțe la cetățenia României” (Revista presei)

Alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului - un subiect procedural strict tehnic, excesiv de mult politizat. Într-un interviu pentru portalul Tribuna, comentatorul politic Ion Tăbârță susține că „de fapt, tot ce s-a întâmplat în Primăria Chișinău după arestul lui Dorin Chirtoacă poartă un caracter controversat și contradictoriu.

Votul are caracter preponderent geopolitic, și mai puțin administrativ. Pe flancul stâng, lucrurile sunt limpezi, deoarece candidatul socialiștilor, oricine va fi el, va domina alți concurenți. În schimb, pe eșichierul de dreaptă lucrurile sunt mult mai complicate pentru că nu există un favorit politic cert. Totodată, expertul atenționează că vor fi utilizate din plin tehnologiile politice, cu folosirea PR-ului negru și a spoilerilor electorali”.

Puterea sovietică nu a întrebat pe nimeni dacă vrea să renunțe la cetățenia României”- titrează Timpul, care publică un interviu cu ambasadorul R. Moldova în România, Mihai Gribincea. El a vorbit despre curentul unionist din Basarabia și Centenarul Unirii. „Din păcate, în ambele state, cunoașterea istoriei lasă de dorit, spune ambasadorul. El susține că nu putem vorbi doar despre Centenar, fără a menționa că acesta a pus capătul unui război, care pentru basarabeni a fost unul de mai lungă durată decât pentru restul românilor.

După reînnoirea mandatului lui Vladimir Putin, principalul interes al Rusiei în Republica Moldova va fi testarea durabilității agendei europene, precum și gradul de loialitate al forțelor pro-ruse pentru cauza eurasiatică, comentează politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Dacă Socialiștii reușesc să se impună la alegerile parlamentare din decembrie 2018, atunci Rusia îi va încuraja să aprofundeze cooperarea cu Comisia Euroasiatică. Totodată, expertul atenționează că o ruptură imediată și radicală de la vectorul european este riscantă în R. Moldova. Moldova va fi capabilă să diminueze impactul factorului rusesc doar prin îndeplinirea integrală a agendei de reforme, integrare economică și interconectare energetică cu UE, opinează Dionis Cenușa. Tărăgănarea soluționării conflictului transnistrean și dependența în sectorul energetic vor ține Moldova în șah în următorii ani, indiferent de culoarea geopolitică a guvernării, concluzionează politologul.

Pe 18 martie Rusia mai deschide o fugură din matrioșkă și aceasta va ține în alertă Occidentul, dar și statele cu „conflicte înghețate” pe teritoriu, atenționează și Ziarul Național. 

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a participat la vot duminică, 18 martie, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia. Președintele nerecunsoscut din stânga Nistrului a subliniat că alegerile au o importanță deseobită pentru locuitorii din Transnistria, pentru că ar reprezenta un referendum în regiune, reține Adevărul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău