Maia Sandu trage un semnal de alarmă: ”Riscurile sunt mari”

  • 17 Martie 2015 14:36
Maia Sandu trage un semnal de alarmă: ”Riscurile sunt mari”

Peste o mie de directori de școli care nu au fost numiți în baza concursului vor fi demiși, iar pentru funcțiile vacante vor fi organizate concursuri de angajare, a declarat ministrul Educației, Maia Sandu.

În cadrul unei conferințe de presă, au fost anunțate reformele pentru anul acesta în domeniul educației, între care modernizarea programei școlare, elaborarea legii salarizării profesorilor, precum și inițierea schimbărilor în învățământul pedagogic. Reformele riscă, însă, să rămână doar pe hârtie, dacă actuala echipă a Ministerului Educației va rămâne fără sprijin politic, a subliniat Maia Sandu.

Le 23 martie intră în vigoare prevederea Codului Educației referitoare la managerii școlari care au fost numiți în funcții, fără să treacă printr-un concurs de selectare. Astfel, mai mult de o mie de directori de școli vor rămâne fără mandate, dar vor putea participa, alături de alți candidați, la concursurile organizate de Ministerul Educației pentru aceste funcții, a declarat Maia Sandu.

În câteva zile ne propunem să elaborăm un nou regulament de selectare a managerilor școlari, care să asigure un proces transparent și riguros de selectare a directorilor, dintre candidații cu competențe manageriale certificate, a declarat Maia Sandu.

Unul dintre obiectivele Ministerului Educației este atragerea și menținerea în sistem a pedagogilor performanți, iar salarizarea este unul dintre criteriile importante în acest sens, a subliniat Maia Sandu. Astfel, urmează să fie elaborată, până la sfârșitul acestui an, Legea salarizării profesorilor, care va stipula, inclusiv, remunerarea în funcție de merite.

Ministerul Educației își propune, de asemenea, modernizarea programei școlare, a adăugat Maia Sandu.

”Pe modernizarea curriculară noi am vrea să mergem foarte rapid. Părinții și elevii își imaginează că asta este doar despre descongestionarea curriculumului, noi vedem acest obiectiv mai larg, din perspectiva îmbunătățirii relevanței, creșterea gradului de aplicabilitate. Ne-am făcut și un plan ambițios, care ar însemna să începem cu câteva clase în acest an, dar aceste planuri depind de disponibilitatea finanțării”, a menționat ministrul Educației.

În acest context, reformele anunțate ar putea să nu mai fie implementate, dacă actuala echipă a ministerului Educației va rămâne fără sprijin politic, a menționat Maia Sandu.

”Riscurile sunt mari. Ca anumite măsuri să devină ireversibile, este nevoie de 4-5 ani. Va fi foarte greu pentru politic să argumenteze de ce se renunță la aceste lucruri”, a mai spus Maia Sandu.

Amintim că Partidul Comuniștilor, care a votat pentru învestirea actualului Guvern, alături de coaliția de guvernare minoritară, și-a arătat nemulțumirea în legătură cu activitatea ministrului Educației. Deputatul PCRM, Violeta Ivanov, declara într-un interviu că au fost înaintate propuneri de modificare a Codului Educației, iar dacă nu vor fi susținute, comuniștii vor cere instalarea altui ministru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău