Mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru l-au criticat dur pe șeful statului (Revista presei)
-
05 Septembrie 2018 09:52
Revista presei din 5 septembrie 2018.
Mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru l-au criticat dur pe șeful statului, scrie Evenimentul Zilei. Întrebați ce cred despre întâlnirea dintre Igor Dodon și așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care va avea loc pe 6 septembrie, veteranii au comentat că prin acțiunile sale Dodon îi discriminează pe veterani, nu reprezintă poporul, dar interesele altui stat. Publicația amintește că Igor Dodon va avea o întâlnire cu Krasnoselski la Condrița. Cei doi ar urma să discute despre trupele ruse aflate pe teritoriul regiunii transnistrene, dar și despre problema ecologică pe Nistru.
La preconizata întâlnire dintre Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski ar putea să participe și reprezentantul Federației Ruse, Dmitri Kozak, spune într-un interviu pentru „Europa Liberă”, analistul politic din regiunea transnistreană, Grigori Volovoi, citat de portalul Tribuna. El a amintit că Dmitri Kozac este un negociator experimentat, care în mod sigur va veni cu propuneri concrete cu privire la Transnistria, iar ceea ce va propune Kozak va fi determinant în mare parte pentru procesul de negocieri”, a atenționat expertul.
Într-un editorial publicat pe portalul Cotidianul, expertul Igor Munteanu atrage atenția asupra unui articol din ziarul moscovit Nezavisimaia Gazeta (NG) întitulat ”Moldova va propune Transnistriei federație”. Autoarea, Svetlana Gamova, aduce câteva lămuriri asupra scopurilor întrevederii planificate de I. Dodon, și liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, menționând că întâlnirea face parte dintr-un ”plan al reunificării RM cu Transnistria” și pe care socialiștii îl văd exclusiv pe o bază federativă, care ar urma să fie discutat în luna octombrie cu Președintele V. Putin. Igor Munteanu reține că experta rusă prezintă ca „o certitudine absolută faptul că Rusia își va oferi toată susținerea unor grupuri politice de la care va aștepta să-i ofere după alegeri o soluție convenabilă intereselor sale din Transnistria. Totodată, numirea lui D. Kozac în 2017 în calitate de ”reprezentant al Președintelui Putin la dezvoltarea relațiilor economice dintre Federația Rusă și RM”, la scurt timp după declararea lui D. Rogozin drept ”persona non-grata”, este doar un pretext sau epitet drăguț la misiunea reală a lui Kozac – cea de a se ocupa de crearea și ambalarea unei coaliții post-electorale dintre PD și PSRM. În noua sa calitate, D. Kozac are multe obligații politice, dar și o misiune personală explicită. Acesta are obligația de a se reabilita după ”prăvălirea” planului din 2003, care-i poartă numele și care, în lumea serviciilor de tip GRU, rămâne o provocare personală până la rezolvarea sa definitivă, spălând astfel dezonoarea”, scrie autorul.