Limba și Istoria românilor interzise în regiunea găgăuză

  • 04 Octombrie 2013 22:34
Limba și Istoria românilor interzise în regiunea găgăuză

Adunarea Populară de la Comrat a adoptat vineri, 4 octombrie, decizia de a schimba denumirea disciplinelor școlare ”Limba și literatura română” și ”Istoria Românilor” în ”Limba și literatura moldovenească” și ”Istoria Moldovei”.

Ministrul Educației, Maia Sandu a a calificat această hotărâre drept ilegală, iar premierul Iurie Leancă a declarat că aceste acțiuni au scopul de a tensiona situația în sudul republicii.

Singura instituție care are dreptul să schimbe denumirile disciplinelor este Consiliul Național pentru Curriculum, a declarat ministrul Educației, Maia Sandu cu referire la hotărârea de astăzi a Adunării Populare de la Comrat.

Primul ministru, Iurie Lenacă, a anunțat că a dat dispoziție oficiul teritorial al guvernului să verifice dacă hotărârea legislativului local al Autonomiei Găgăuze este legală. Premierul a subliniat că în ultima perioadă se înregistrează mai multe acțiuni care ar avea scopul de a tensiona situația din sudul republicii.

În opinia analistului politic, Oazu Nantoi, aceste acțiuni ale Comratului reprezintă niște provocări, consecințe ale gafelor comise anterior de guvernările de la Chișinău în relația cu Autonomia Găgăuză.

Autorul inițiativei privind redenumirea disciplinelor școlare ”Limba română” și ”Istoria Românilor” este deputatul Adunării Populare de la Comrat, Ivan Burgudji. Acesta era în anii 90 militant pentru separarea regiunii găgăuze de Republica Moldova. La ședința de astăzi a Adunării Populare a participat și bașkanul Mihail Formuzal. El a declarat că, potrivit Constituției, limba de stat în Republica Moldova este ”limba moldovenească”, și de aceea găgăuzii trebuie să studieze ”istoria Moldovei și limba moldovenească”. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,4
Ploaie ușoară
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău