Ambasadorul României, Cristian Leon-Țurcanu, salută semnarea Pactului pentru Europa: „UE nu are culoare politică. Are culoarea libertății, a păcii și a prosperității”

  • 26 Mai 13:20
Ambasadorul României, Cristian Leon-Țurcanu, salută semnarea Pactului pentru Europa: „UE nu are culoare politică. Are culoarea libertății, a păcii și a prosperității”

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, salută semnarea, astăzi, 26 mai, la Chișinău, a Pactului pentru Europa, document prin care cele treisprezece partide semnatare își asumă suținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova.

 ”De curând, la Bălți, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei, spuneam că Uniunea Europeană nu are culoare politică. Uniunea Europeană are culoarea libertății, a păcii și a prosperității. Iar azi, aici la Chișinău, sunt martorul unei dovezi incontestabile a faptului că Uniunea Europeană nu are culoare politică. Am asistat, cu satisfacție, la încă o etapă foarte importantă pentru parcursul european al R. Moldova. Un moment în care forțele politice care doresc un viitor prosper și care doresc pace pentru cetățenii R. Moldova, și-au luat un angajament deloc simplu. Un angajament care reclamă cooperare și efort comun”, a menționat în discursul său Ambasadorul Cristian Leon-Țurcanu.

În același timp diplomatul, a menționat că integrarea europeană, într-un spațiu al siguranței, libertății și prosperității, trebuie să devină un angajament național, pus deasupra intereselor politice.

”Un angajament care reclamă înainte de toate ca interesul cetățeanului, viitorul european al locuitorilor din R. Moldova, indiferent de etnie, religie sau limba pe care o vorbește, să fie pus deasupra intereselor politice. Un angajament ferm față de valorile fundamentale care stau la baza Uniunii Europene și care se află în sufletul fiecărui cetățean care își dorește un viitor mai bun. Căci aici, în epublica Moldova bat inimi europene. Iar politicul – partidele politice – au datoria fundamentală de a respecta și îndeplini dorința și visele cetățeanului”, a delarat Ambasadorul Cristian Leon-Țurcanu.

Potrivit lui, Uniunea Europeană înseamnă, nu în ultimul rând, pace. Acest lucru este și mai actual acum, când Ucraina este nevoită să țină piept agresiunii militare ale Federației Ruse.

”Oricine trece azi Prutul vede cu ochii săi ce înseamnă Uniunea Europeană: pace, stabilitate, un trai mai bun, educație și sănătate la standarde europene, dezvoltare economică, infrastructură. Și în primul rând vede respect pentru fiecare individ. Respect pentru fiecare comunitate. Vede tradițiile și moștenirea din străbuni protejate. Și dacă ne uităm spre est – vedem un război nelegal, crud și ilegitim dus de Rusia împotriva prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Dacă ne uitam spre est, vedem cum pacea și regulile internaționale sunt călcate în picioare în fiecare zi. Vedem cum neutralitatea este disprețuită, istoria este răstălmăcită și identitatea noastră pusă la îndoială. Cetățenii R. Moldova sunt la fel de europeni ca orice cetățean al Uniunii Europene, fie el din Franța, Danemarca sau România. Împărtășim aceeași istorie, tradiții și în primul rând un atașament profund pentru pace și un viitor prosper, în libertate, un viitor pe care să îl decidem noi înșine. Dacă cetățenii Republicii Moldova sunt europeni, a sosit momentul ca și Republic Moldova să facă parte din Uniunea Europeană”, a menționat Ambasadorul României la Chișinău.

Citiți și: „Pactul pentru Europa”. 13 partide politice au semnat un acord de susținere a parcursului european al Republicii Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
20
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău