Liderii UE, rezervați față de rezultatul Summitului Parteneriatului Estic

  • 25 Noiembrie 2017 10:47
Liderii UE, rezervați față de rezultatul Summitului Parteneriatului Estic

La Bruxelles s-a încheiat astăzi cel de-al cincilea summit al Parteneriatului Estic, dar atât președintele Consiliului European Donald Tusk, cât și cel al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker nu se declară pe deplin mulțumiți de rezultatele reuniunii. Participanții au convenit asupra unei declarații finale a summit-ului și a continuării sprijinului din partea Uniunii Europene pentru cele 6 state membre ale Parteneriatului. Chișinăul este însă mult mai optimist, considerând summit-ul un succes politic.

„UE recunoaște aspirațiile europene ale țărilor asociate”, a declarat Donald Tusk, recunoscând în același timp că nu s-a discutat nimic despre perspectivele europene ale celor trei state care au solicitat acest lucru – Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Donald Tusk a declarat că în final, participanții au adoptat o declarație comună care a fost una „de compromis”, dar a precizat că el personal ar fi preferat „ca formulările să fie mai ambițioase”.

Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin statelor partenere în special pentru tineri și societatea civilă, a adăugat președintele Consiliul European, Donald Tusk.

„Participanții la summit s-au angajat să consolideze democrația, statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale. UE rămâne angajată în sprijinul integrității teritoriale, independenței și suveranității partenerilor săi”, a declarat Donald Tusk.

Și Jean-Claude Juncker a declarat că nu este „tocmai mulțumit” de rezultatele summit-ului, dar „destul de satisfăcut”. Fiind întrebat despre perspectivele europene ale celor trei state, președintele Comisiei Europene a precizat că acesta nu a fost un summit de extindere.

UE va continua să sprijine statele membre ale Parteneriatului, dar acestea, la rândul lor trebuie să continue reformele, a mai declarat oficialul.

În cei 2 ani de la ultimul summit de la Riga am făcut pași urași în stabilizarea regiunii, dar toate părțile sunt de acord că stabilitatea se face acasă. UE poate ajuta, dar trebuie la tine acasă să ai stabilitate, acces la un loc de muncă, la învățământ și trebuie să ai o economie puternică”.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip, cel care a condus delegația Chișinăuoui la summit a calificat reuniunea drept un succes politic. El a menționat că Parteneriatul Estic nu reprezintă o platformă de aderare la Uniunea Europeană, iar Republica Moldova va continua parcursul său european.

Republica Moldova nu are mai multe planuri, planul A sau planul B, ci unul singur. Dincolo de toate disputele politice pe care le avem în țară, acest plan este integrarea în Uniunea Europeană”. 

Pavel Filip a declarat că printre cele mai importante rezultate care vizează Republica Moldova sunt cele legate de reducerea tarifelor pentru roaming, inițial între statele Parteneriatului Estic iar în a doua etapă și cu statele blocului comunitar, precum și asigurarea securității energetice. În acest context, el a reiterat intenția Chișinăului de a finaliza construcția gazoductului Ungheni-Chișinău în anul 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău