Lichidarea instanțelor economice este neconstituțională

  • 10 Februarie 2012 08:42
Lichidarea instanțelor economice este neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat, joi, neconstituțională legea prin care instanțele de judecată de specialitate, precum cele economice, au fost lichidate. Astfel, acestea își vor continua activitatea. Curtea Constituțională a adoptat această decizie în u

Curtea Constituțională a declarat, joi, 9 februarie, neconstituțională legea prin care instanțele de judecată de specialitate, precum cele economice, au fost lichidate. Astfel, acestea își vor continua activitatea. Curtea Constituțională a adoptat această decizie în urma unei sesizări depuse de deputați comuniști.

Comuniștii au afirmat că prin legea aprobată de parlament, Alianța pentru Integrare Europeană a încercat să supună propriilor interese sistemul judiciar. Ședința Curții a avut loc în absența președintelui acesteia, Alexandru Tănase, care a fost recuzat pentru că a susținut, când era ministru al Justiției, adoptarea legii de desfințare a instanțelor.  Unii experți consideră că la adoptarea deciziei au prevalat anumite interese economice și politice, și nicidecum supremația legii.

Amintim că parlamentul a decis lichidarea instanțelor judecătorești specializate în luna iulie 2011, după dezbateri care au durat aproape doi ani. Era vorba de desființarea instanțelor economice și militare, în care activează 25 de judecători, care urmau să fie transferați la instanțele de drept comun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău