Le Monde | Succesul lui Igor Dodon în alegerile din Republica Moldova sună ca un tunet pe cerul Europei

  • 31 Octombrie 2016 10:40
Le Monde | Succesul lui Igor Dodon în alegerile din Republica Moldova sună ca un tunet pe cerul Europei

În Moldova, candidatul pro-rus a fost la un pas de o victorie la prezidenţiale chiar din primul tur de scrutin, scrie Le Monde.

Igor Dodon se poate bucura de acest succes care sună ca un tunet pe cerul Europei. „Victoria este inevitabilă”, a declarat candidatul partidului socialist duminică seara, după ce a obţinut 48,7% din voturi.

Igor Dodon a profitat de greşelile partidelor pro-europene, aflate la putere încă din 2009. El vede în Putin un model, vrea „să readucă ordinea în ţara sa şi să apere valorile tradiţionale”, le-a declarat jurnaliştilor cotidianului francez Le Monde, cu puţin timp înainte de închiderea urnelor.

Rivala sa, Maia Sandu, fost ministru al economiei, care şi-a început cariera susţinând apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, a obţinut doar 37,9%.

Alegerile prezidenţiale din Moldova se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, titrează USA TODAY.

„Moldova se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin” tirajează Reuters. „Rezultatele preliminare au aratat că un candidat socialist pro-rus nu a reuşit să-şi atragă un sprijin suficient pentru a obţine victoria din primul tur. Igor Dodon, care vrea să deturneze cursul european al Moldovei, a obţinut 48,5 la sută din voturi, iar principalul său contracandidat pro-european, Maia Sandu, a acumulat 8,2 la sută”, notează Reuters.

Cotidianul The New York Times relevă că Maia Sandu este opţiunea preferată pentru cei care doresc ca Republica Moldova să adere la UE. „Valentina Creţu, o femeie de afaceri de 41 de ani spune că a votat pentru Maia Sandu, deoarece a promis să lupte împotriva corupţiei şi să apropie ţara de UE. „Fără a UE, Moldova nu poate scăpa de sărăcie şi corupţie", a spus ea, potrivit cotidianului din SUA.

De cealaltă parte, Igor Dodon a promis federalizarea Moldovei pentru a include regiunea de est separatistă Transnistria, care primeşte sprijin militar şi economic din Rusia, comentează The New York Times.

SURSA: Romanialibera.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
20 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:1,5 m/s
Fri
19 °C
Sat
18 °C
Sun
18 °C
Mon
21 °C
Tue
21 °C

Curs oficial BNM 23 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0864 0.0710
USD 17.9850 0.0268
RON 4.2180 0.0162
UAH 0.6839 -0.0035
RUB 0.2802 0.0019
Arhivă Radio Chișinău