Jurnal.md | Ion Diacov, despre lipsa lui Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc în lista celor anunțați în căutare: „Neglijență ori tâmpenie” ( Revista presei)

  • 03 Noiembrie 2021 09:40
Jurnal.md | Ion Diacov, despre lipsa lui Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc în lista celor anunțați în căutare: „Neglijență ori tâmpenie” ( Revista presei)

Portalul Anticorupție reține ultimele noutăți în „Dosarul fraudei bancare: Urmele lui Platon și Plahotniuc în preluarea acțiunilor de la două bănci și o companie de asigurări”, titrează publicația, care se referă la anunțul Procuraturii Anticorupție privind pornirea urmăririi penale privind atacurile raider, din 2011, asupra băncilor comerciale Victoriabank, Băncii de Economi și companiei de asigurări Asito. Procuratura nu a comunicat oficial cine sunt potențialii bănuiți, dar surse din Procuratură au comunicat pentru Anticorupție că principalii figuranți în aceste dosare ar fi Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon. În cazul Băncii de Economii, acțiunile ar fi fost furate de la oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa. Iar Veaceslav Platon a confirmat, într-un interviu, că acțiunile furate de la Victor și Viorel Țopa au fost cumpărate de el. „Este adevărat, eu și partenerii mei am achiziționat acțiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acțiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acțiunile pe care el le-a furat de la Victor și Viorel Țopa, iar eu le-am vândut apoi lui Șor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea instituțiilor de drept. Noi am fost nevoiți să le vindem”, a declarat anterior Veaceslav Platon într-un interviu pentru Anticorupție.md. În 2012, Curtea de Justiție de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora beneficiarul atacurilor raider din Moldova, în anii 2010 și 2011, inclusiv la Banca de Economii, este oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Controversatul afacerist Veaceslav Platon este învinuit într-un nou dosar penal pentru că ar fi preluat ilegal acțiuni de la banca comercială Moldova-Agroindbank, în valoare totală de 28 milioane lei, bani proveniți din Laudromatul rusesc, mai scrie Anticorupție. Potrivit procurorilor, infracțiunea ar fi avut loc în perioada anilor 2011-2015. Procurorii au constatat că ulterior obținerii pachetului de acțiuni făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Platon Veaceslav. Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 02 noiembrie 2021 pentru înaintarea acuzării. Acesta nu a dat curs citației, ascunzându-se de mai bine de două luni în Marea Britanie. Procurorii urmează să-l anunțe în urmărire generală.

Diacov, despre lipsa lui Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc în lista celor anunțați în căutare: „Neglijență ori tâmpenie” – titrează Jurnal.md. Ex-procurorul mun. Chișinău și fostul șef al Secției anchetă din cadrul Ministerului Securității Naționale, Ion Diacov, consideră că lipsa lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc din listele persoanelor anunțate în căutare națională și internațională este greu de explicat. „Chiar și în cazul în care Interpol refuză să-i anunțe pe cei patru în căutare, numele acestora ar trebui neapărat să figureze în listele infractorilor căutați de Inspectoratul General de Poliție (IGP) și Poliția de Frontieră. Pentru că atunci când procurorii anunță poliția despre eschivarea de la răspundere a unor infractori, poliția e obligată să-i caute pe aceștia prin toate mijloacele posibile”, a declarat Diacov, pentru Jurnal.md. Având în vedere faptul că puterea actuală din R. Moldova este una categoric anti-Plahotniuc, afirmă Ion Diacov, toleranța față de cei patru presupuși infractori se poate explica fie prin nepăsarea instituțiilor de drept, fie prin incompetența acestora. „Ori e neglijență, ori e tâmpenie. Altă explicație nu există. În general, nu putem spune că un infractor este anunțat în căutare, dacă numele acestuia nu face parte din listele oficiale ale persoanelor anunțate în căutare”, a subliniat fostul procuror al capitalei, citat de Jurnal.md.

 „Lucrurile revin la normal”, titrează Ziarul Național, care reține declarația vicepremierul Andrei Spînu, privind livrarea de gaze naturale către R. Moldova. „Termoelectrica” trece de la păcură la gaze și volumele de gaze luate pe datorie de la Ucraina și România – întoarse. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunță că presiunea din toate segmentele sistemului de transport al „Moldovatransgaz” sunt peste valorile critice și continuă să crească, iar „lucrurile revin la normal”.

Consumatorii finali ar putea plăti în jur de 10 lei pentru un metru cub de gaze în această iarnă, scrie Cotidianul. Șeful companiei Moldovagaz Vadim Ceban a declarat marți, în cadrul unei emisiuni de la postul N4, că Moldovagaz coordonează în prezent cu ANRE majorarea de preț, pe care ar urma s-o resimțim în facturi chiar din următoarele zile. Întrebat dacă tariful va crește până la 10 lei pentru un metru cub, Ceban a declarat că nu poate acum oferi o cifră clară, dar că încă din vară au existat solicitări ca tariful să crească cu cel puțin 30%, adică până la nivelul de 6,5 lei: „Acum evident că va fi o creștere mai mare”, a spus oficialul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău