Jurnal.md/Alexandru Cozer | ”Plahotniuc, evadat în Turcia și complicațiile pentru Dodon” (Revista presei)
-
30 Septembrie 2020 09:29
Revista presei - 30 septembrie 2020.
TV 8 îl citează pe avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, care a afirmat într-o emisiune că acesta „este relaxat”, după ce Procuratura Generală a cerut extrădarea lui din Turcia. Avocatul nu a putut să confirme dar nici să infirme că Plahotniuc se află pe teritoriul Turciei. „I-am comunicat informația apărută în presă. El a aflat-o de la mine. El a fost mirat. Urmează să așteptăm rezultatul solicitării date de la autoritățile din Turcia, dacă este legitimă, dacă este oportună executarea acesteia”, a declarat Lucian Rogac. Avocatul a mai declarat că a înaintat la PG o sesizare în care a solicitat să i se confirme că a fost deja transmisă în Turcia cererea de extrădare. Tot el a spus că Plahotniuc va fi gata să colaboreze cu organele din Turcia în cazul în care va fi pornit procesul de extrădare.
”Plahotniuc, evadat în Turcia și complicațiile pentru Dodon”, titrează jurnal.md, care publică un editorial semnat de Alexandru Cozer. ”Plecarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA și stabilirea temporară a acestuia în Turcia complică serios lucrurile chiar în timpul campaniei electorale de la Chișinău. (…) Igor Dodon a afișat în ultimii ani o relație mai mult decât prietenească în raport cu dictatorul turc Erdogan. (…) Dacă nu-l aduce pe Plahotniuc acasă în cătușe în cel mai scurt timp, devine evident că are o înțelegere cu Plahotniuc”, scrie autorul. El amintește despre expulzarea ilegală a profesorilor turci, pentru care Erdogan chiar i-a mulțumit public lui Dodon. ”Acum, dacă Dodon i l-ar cere pe Plahotniuc, nu ar trebui să fie nicio problemă să-i fie întors serviciul. Mai mult, Dodon a vorbit săptămâna trecută telefonic cu Erdogan. Atunci când știa deja, cu siguranță, că Plahotniuc se află pe teritoriul Turciei. Doar că aici se complică rău lucrurile. Pentru că Plahotniuc e cel care decidea în 2018 în Moldova și a avut ultimul cuvânt în răpirea profesorilor turci. Respectiv, ar putea și el acum să-i solicite lui Erdogan întoarcerea serviciului. Însă această ultimă teorie se spulberă dacă am merge pe o altă pistă, una mult mai viabilă, precum că Dodon și Plahotniuc au bătut palma, iar miza este victoria socialistului la prezidențiale”, opinează Alexandru Cozer.
”Comportamentul acestei guvernări lasă R. Moldova în izolare și o lipsește de resurse financiare importante”, a declarat expertul Veaceslav Negruță, într-un interviu pentru Europa Liberă despre faptul că Guvernul nu a reușit până acum să semneze un nou acord cu Fondul Monetar Internațional. ”Una dintre precondițiile de bază a fost rectificarea de buget. Asta a fost realizată. Un al doilea aspect ține de independența instituției Banca Națională în promovarea politicilor, dar și aspecte ce țin de investigarea fraudelor și asta ține de domeniul justiției. Deci, când vorbim de aceste precondiții nerealizate, proiectele de modificări la legislație sunt prezentate în parlament, ele au trecut procedura de aprobare în guvern, doar că n-au fost discutate și n-au fost aprobate de parlament. Trebuie să înțelegem un lucru: FMI nu mai crede în promisiuni de aprobare de acte sau de modificări doar la nivel de guvern și cere ca aceste modificări să intre în vigoare, ceea ce presupune adoptarea în lectură finală în parlament și promulgarea acestora de către președinte”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.
”Arme pentru Africa” – portalul Anticorupție.md publică o investigației despre contracte și litigii ale Aeroportului Internațional Mărculești cu traficanții de arme, în care dezvăluie că Aeroportul ar fi vândut armament unor off-shoruri implicate în trafic de armament în zone de conflict militar, iar rachete de avioane și elicoptere de tip S-8 KOM trebuiau să ia calea Nigerului prin intermediul companiei ucrainene de stat Ukrinmash. Totodată, pe teritoriul Aeroportului Internațional Mărculești au fost depistate armament și muniții, păstrate ilegal, care nu se găsesc în patrimoniul Armatei Naționale, mai scriu jurnaliștii.
Ziarul de Gardă publică o investigație despre cum ”Justiția din R. Moldova l-a eliberat cu 9 ani mai devreme pe autorul „crimei de la Milano”. Moldoveanul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omorul unui renumit medic din Italia a fost eliberat cu 9 ani mai devreme, după ce a ajuns să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar din R. Moldova. Mai multe detalii, precum și un reportaj video, puteți găsi pe site-ul publicației.