Jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor: Codul serviciilor media audiovizuale trebuie modificat, în așa fel, ca la dezbateri electorale să participe candidații și nu reprezentanții

  • 09 Iunie 2020 14:35
Jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor: Codul serviciilor media audiovizuale trebuie modificat, în așa fel, ca la dezbateri electorale să participe candidații și nu reprezentanții

Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai ONG-urilor de media din Republica Moldova cer modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, în special a modului de reflectare a alegerilor în mass-media. În așa fel ar urma să fie asigurat accesul egal al concurenților la promovare, precum și a consumatorilor de servicii electronice la o informare corectă.

Prevederea care obligă posturile de Radio și TV să organizeze dezbateri electorale în orele de maximă audiență și doar în direct, au influențat negativ organizarea acestora în campania pentru parlamentarele din toamna lui 2019. Și asta pentru că cei mai mulți candidați nu au reușit să ajungă, în același timp, la toate posturile de radio și TV la care erau invitați. Expertul în media, directorul executiv al Asociației Presei Electronice APEL, Ion Bunduchi.

„În Republica Moldova sunt peste 100 de posturi de Radio și TV, care sunt obligate să organizeze dezbateri. Cum să respecte această regulă unele posturi de radio care nu au în mod fizic spațiu pentru a le realiza, de a aduce trei persoane. Fie invitau câte un concurent și mimau dezbaterile, fie invitau câte doi, în speranța că unul nu va veni sau amândoi nu vor veni. Norma actuală prevede că doar seara să vină, la cele 100 de posturi TV și în direct. Atunci liderii vor merge la câteva televiziuni cu cea mai mare audiență. E o atitudine discriminatorie față de celelalte posturi de radio și TV, dar cel păgubaș este electoratul. Când la aceeași oră au loc dezbateri la TV și radio, ce alegem noi?

Și jurnaliștii spun că s-au confruntat la dezbaterile anterioare cu mai multe probleme, inclusiv tehnice. Directorul ”Radio Orhei”, Tatiana Djamanov.

„Era imposibil pentru posturile de radio din regiuni să organizeze dezbateri la ore absolut nepotrivite – seara. Cea mai mare greutate a fost că trebuia să găsim repejor și să adaptăm un spațiu care să fie conform cerințelor. Noi suntem într-o dificultate cu spațiul și noi am petrecut încă o săptămână pentru a-l re-adapata. E foarte complicat de organizat.”

Se pare că nici pentru jurnaliștii din capitală nu a fost mai ușor. Candidații își trimiteau la dezbateri reprezentanții, iar legea este strâmbă spune jurnalista ProTV, Lorena Bogza.

„Candidații își trimit reprezentații că nu reușesc fizic să ajungă în același timp și în același loc. Legea este strâmbă. Cum un singur om poate fi în mai multe locuri în orele de maximă audiență? Insistăm ca această normă să fie scoasă din lege și să găsim o soluție ca la dezbateri să participe candidații și nu reprezentanții. Dacă lucrăm în interesul cetățeanului, atunci să o facem.”

De asemenea, jurnaliștii propun ca obligația de organiza dezbateri electorale să fie pentru serviciile media generaliste, de știri. Ei își propun, de asemenea, ca durata, frecvența și ora să fie stabilită de furnizorii media, și nu stipulată în lege.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău