Jurnal TV | Monica Macovei: „Declarațiile lui Stoianoglo sunt „apă de ploaie”. Întrebarea e câte dosare a făcut de mare corupție, câte dosare mari de fraudă, de spălare de bani? Răspunsul este – niciunul” (Revista presei)
-
05 Octombrie 2021 09:46
Rise Moldova publică o investigație bazată pe dosarele Pandora Papers, ce relevă că oligarhul Vladimir Plahotniuc a înființat în Noua Zeelandă o societate paravan, OTIV Trust, pentru care acesta a scos din buzunar, de-a lungul anilor, sute de mii de euro ca să ascundă zeci de milioane. Cu acești bani ar fi putut să-și înregistreze peste 20 de companii offshore, în jurisdicții diferite. El însă a ales să-i transfere pentru o singură organizație. Banii nu au fost singurul motiv pentru care Plahotniuc și-a construit buncărul din sud-vestul Oceanului Pacific. A vrut să stea în spatele cortinei, înconjurat de bodyguarzi financiari. Trustul i-a oferit această protecție, temporar. Documentele confidențiale din #PandoraPapers arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.
Și Ziarul de Gardă scrie că Plahotniuc a folosit un trust din Noua Zeelandă pentru a transfera circa 10 milioane de euro familiei lui, aflată în Elveția. Presa internațională scrie că Plahotniuc a folosit trustul din Noua Zeelandă pentru a deține active în valoare de 180 de milioane de dolari. Informațiile au ieșit la iveală într-o scurgere masivă de informații numită Pandora Papers. Astfel, milioane de documente de la companii care oferă servicii financiare în paradisuri fiscale au fost transmise Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, subliniază sursa citată.
Portalul Moldova.org publică un articol despre conferința de presă susținută ieri de procurorul general, Alexandr Stoianoglo și reacțiile pe care le-a produs. Jurnaliștii notează că procurorul șef „a lansat acuzații dure, care s-au extins inclusiv asupra unor ONG-uri, unor jurnaliști și chiar a unui fost șef de misiune UE. Drept dovezi au fost prezentate înregistrări de pe telefonul fostului procuror anticorupție, Viorel Morari. Reacțiile la conferința de presă a acestuia au fost la fel de dure, inclusiv de la cei vizați. Ministrul Justiției a precizat că declarațiile lui Stoianoglo sunt suficiente pentru inițierea unei proceduri disciplinare, „poate chiar mai mult”. Stoianoglo a acuzat noua guvernare PAS că ar fi făcut din el țintă principală într-un „război contra corupției”. Acesta spune că au fost aprobate în timp record modificări la legea cu privire la procuratură, care dau toate instrumentele de „înlăturare, demitere, suspendare a Procurorului General, mecanisme inițiate și controlate politic”. Toate astea ar fi venit, potrivit lui Stoianoglo nu doar acum, dar odată cu ajungerea lui în funcție, și este „rezultatul unui scenariu punctual”, care ar fi pus la cale de o grupare de politicieni, o rețea de ONG-uri și experți independenți. Un aspect importat menționat de procuror este și pretinsa implicare a fostului ambasador UE la Chișinău, Peter Michalko. „Ambasadorul UE în RM din ultimii patru ani a fost într-o corespondență directă și apropiată cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Viorel Morari îi raporta orice mișcare și-l „aproviziona” din plin cu materiale de uz intern, acte procesuale în interesele sale și împotriva PG”, a declarat Stoianoglo. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a declarat într-o postare pe Facebook că procurorul General „a trecut o linie roșie”, „folosind funcția pe care o deține în interes public”.
Pe marginea aceluiași subiect, Europa Liberă notează că „Acuzațiile procurorului general la adresa reprezentanței UE, unor fundații europene, organizații neguvernamentale și presă nu au surprins decât prin brutalitatea atacului. Unii observatori sugerează că Stoianoglo ar fi ales acest moment pentru că tocmai au apărut dosarele Pandora Papers unde se vorbește printre altele și de milioane spălate cu ajutorul unor foști demnitari moldoveni. Alții spun că, după demitere, Stoianoglo și-ar dori o carieră politică, de aceea nu vrea să pară că pleacă fără luptă, iar apărarea și-ar construi-o cu sprijin de la tehnologi plătiți de Platon”, notează sursa citată.
Fostul ministru român al Justiției, Monica Macovei, consideră că acuzațiile lansate ieri de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în care sunt vizați fostul ambasador al UE, Peter Michalko, dar și mai multe ONG-uri, nu merită nicio atenție. Ea avut o intervenție la Jurnal TV. „Toate aceste declarații le-aș considera apă de ploaie aruncată ca să facă zgomot, nu le-aș da atenție și aș merge mai departe. Știu că va fi evaluat, am văzut legea. Întrebarea e câte dosare a făcut parchetul general condus de actualul procuror general, câte dosare de mare corupție, câte dosare mari de fraudă, de spălare de bani? Răspunsul este – niciunul”, a declarat Monica Macovei, citată de jurnal.md.