"Jurnal militar": Militarii români de la Bruxelles (INTERVIU)

  • 26 Martie 2016 14:58

Din păcate, în această săptămână terorismul a lovit din nou și nu oriunde, ci în inima Europei - iată că trecem la următorul subiect - acolo unde se află și cartierul general NATO.

Realizator: De la Bruxelles, din locul atins de mâna perfidă a terorismului, aș vrea să aflăm care au fost momentele acelea pentru dumneavoastră și pentru toți românii pe care îi cunoașteți, mai ales pe cei din armată. Domnule locotenent-colonel Radu Dinu, bună dimineața!

Radu Dinu, de la Reprezentanța Militară a României la NATO și Uniunea Europeană: Am onoarea să vă salut și vă mulțumesc pentru invitație. Cum să fie? Eram în acel moment al zilei în care cafeaua de dimineață își făcuse efectul și porneam, cu energia la cote supermulțumitoare, să ne îndeplinim sarcinile cotidiene. Vestea despre primele atacuri, cele de pe Aeroportul Zaventem, care se află la aproximativ trei kilometri de cartierul general al NATO, mi-a dat-o un coleg, care împreună cu familia urma să plece în concediul de odihnă cu avionul, ei ajungând în parcarea "Kiss&Fly" a aeroportului exact în momentul în care a explodat prima bombă. Cea de-a doua explozie, care s-a produs la aeroport, una mult mai puternică și mult mai aproape de locul în care se aflau colegii noștri, a avut darul de a-i înspăimânta teribil și de a-i convinge să părăsească locul cât mai repede./mpetre/atataru
Realizator: Dumnevoastră nu ați aflat, eu știu, nu au fost alerte în zilele premergătoare, având în vedere că totuși lucrați și într-o structură militarizată?
Radu Dinu: Din luna decembrie a anului trecut se menținuse un nivel oarecum ridicat de alertă teroristă, nu numai la sediul NATO, ci și la instituțiile europene din Bruxelles și din întreg Bruxellesul, dar nu existau temeri întemeiate pentru... sau care să vizeze un atac terorist iminent, să zicem. 
Realizator: Iar la această oră care este situația? Care este atmosfera sâmbătă dimineața, acum, în Bruxelles?
Radu Dinu: Bineînțeles, nu putem vorbi despre o stare de liniște și de pace. Este permanent deasupra noastră o stare de neliniște, nu știm niciodată sau în ce moment se poate întâmpla un nou atac, mai ales că după momentul 22 au urmat o sumedenii de razii pe întreg teritoriul Bruxellesului, s-au făcut scotociri pentru a-i găsi pe potențialii atentatori și starea de liniște deocamdată lipsește în Bruxelles. Bineînțeles, fiecare dintre noi ne facem griji pentru familiile care ne însoțesc aici la post, dar trăim cu speranța că toate treburile se vor liniști și vom avea parte de ceea ce trebuie aici, la Bruxelles.
Realizator: Aveți idee cam câți militari ai Armatei Române sunt la post acum, la Bruxelles? O cifră aproximativă.
Radu Dinu: În jur de 50 de militari, din toate structurile Armatei, care sunt la Bruxelles.
Realizator: 50 de militari, care cred că în majoritate sunt și cu familiile după ei la Bruxelles, așa cum este și normal. Vă mulțumim foarte mult pentru intervenție. Să sperăm că lucrurile vor intra în normal și că nu vor mai fi astfel de evenimente și o să vă rog să ne mai acceptați câte un telefon, așa, într-o sâmbătă dimineață, să ne mai spuneți care mai este situația acolo.
Radu Dinu: Și eu vă mulțumesc și sper ca motivele să fie mai liniștite decât /.../
Realizator: Noi ne-am mai auzit odată, dar era altceva, erau niște competiții între armatele de acolo. Să sperăm că vom avea motive doar de genul acesta să vă sunăm la Bruxelles. Vă mulțumesc tare mult. Locotenent-colonel Radu Dinu este la post la Bruxelles, până undeva anul viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău