Japonia | Premierul Shinzo Abe s-a arătat gata să se întâlnească "fără condiții" cu liderul nord-coreean Kim Jong Un (presă)

  • 02 Mai 2019 12:14
Japonia | Premierul Shinzo Abe s-a arătat gata să se întâlnească

Prim-ministrul nipon Shinzo Abe s-a arătat gata să se întâlnească "fără condiții" cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, cu scopul de a stabili relații diplomatice între cei doi vecini cu litigii istorice, a informat joi un cotidian japonez citat de AFP, potrivit Agerpres.

Considerat drept un dur în materie de politică externă, Abe și-a înmuiat recent tonul față de Phenian și a solicitat organizarea unei reuniuni cu Kim pentru a rezolva în special disputa foarte sensibilă legată de răpirile unor cetățeni japonezi de către agenți nord-coreeni în anii 1970 și 1980.

"Vreau să-l întâlnesc pe președintele Kim Jong Un fără condiții și să discut sincer și deschis cu el", a declarat Abe într-un interviu acordat miercuri ziarului Sankei Shimbun.

"Este foarte important pentru țara noastră să fie proactivă în gestionarea acestei probleme", a adăugat el.

"Vom depăși neîncrederea reciprocă între Japonia și Coreea de Nord doar dacă mă voi întâlni direct cu Kim. Sper că el este un lider care poate lua o decizie strategică și să se arate flexibil în privința a ceea ce este mai bine pentru națiunea sa", a precizat Shinzo Abe.

Japonia este una din marile puteri care, istoric, afișează una din pozițiile cele mai ferme față de Coreea de Nord, Phenianul răspunzând cu tirade agresive și chiar cu lansarea de rachete ce au survolat teritoriul nipon.

Liderul nord-coreean a profitat în ultimul an de destinderea din peninsula coreeană pentru a demara o spectaculoasă ofensivă diplomatică. Japonia este totuși marele absent al discuțiilor începute, notează AFP.

După numeroase întâlniri în ultimele luni cu președinții sud-coreean, chinez și american, Kim Jong Un a avut săptămâna trecută o întrevedere la Vladivostok cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Abe a precizat pentru cotidianul nipon că i-a cerut ajutorul vineri președintelui american Donald Trump pentru rezolvarea problemei răpirilor de cetățeni japonezi de către agenții Phenianului.

Coreea de Nord a admis în 2002 răpirea a 13 japonezi în scopul de a-și forma spionii în ce privește limba și cultura japoneze. O lună mai târziu după această recunoaștere, cinci dintre cetățenii niponi au fost lăsați să se întoarcă în Japonia.

Tokyo a numărat cel puțin 17 persoane răpite și suspectează zeci de alte dispariții ca fiind opera serviciilor nord-coreene.

În ianuarie, Shinzo Abe propusese deja depășirea neîncrederii reciproce dintre țara sa și Coreea de Nord printr-o reuniune directă cu Kim Jong Un și stabilirea de relații diplomatice în plan bilateral. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău