James Pettit: „R. Moldova nu trebuie să aleagă între Occident și Orient”

  • 19 Februarie 2016 16:19
James Pettit: „R. Moldova nu trebuie să aleagă între Occident și Orient”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, James Pettit, consideră că "Moldova suferă din cauza guvernării proaste, care a dus la înrăutățirea situației din țară".

Potrivit agenției "Infotag", despre aceasta diplomatul a declarat joi, la o întrevedere cu studenții.

"Există pericole externe, situație regională complicată. Însă, cea mai mare amenințare pentru securitatea republicii este proasta guvernare din țară, din această cauză oamenii cel mai mult suferă", a subliniat diplomatul.

El a îndemnat studenții să nu fie indiferenți față de ce decid și fac politicienii, deoarece anume aceasta le influențează viața.

"În Moldova sunt multe legi bune, dar ele nu funcționează. Și problema constă în faptul că autoritățile nu doresc ca acestea să lucreze, pentru implementarea lor nu-i voință politică. Voi simțiți că politicienii vă reprezintă? Dacă nu, atunci există câteva căi prin care îi puteți face să răspundă: la următoarele alegeri parlamentare îi puteți alege pe cei care considerați că vă pot reprezenta sau vă puteți exprima nemulțumirea public, dar într-un mod pașnic și legal", a spus James Pettit, menționând că "în ultimul timp opoziția este destul de activă".

El a subliniat că partenerii de dezvoltare vor să vadă în Moldova guvernare democratică, care ia în considerare opinia cetățenilor, funcționarilor și servește poporul. Printre problemele care trebuie soluționate în mod prioritar, diplomatul a numit investigarea și pedepsirea celor vinovați de situația din sistemul bancar, soluționarea problemei corupției, reformarea sistemului judiciar, precum și problema identității naționale.

"Moldova nu poate fi salvată de partenerii externi. Criza economică poate fi ușor depășită: trebuie să luptați cu corupția, să reformați sistemul judiciar și să îmbunătățiți situația din sectorul bancar. Noi toți vrem să vedem un program clar de realizare a reformelor, nu doar declarații sau legi bune pe hârtie. Corupția trebuie lichidată deoarece ea reprezintă o problemă complicată, care zădărnicește dezvoltarea țării. Guvernul a declarat despre intenția de a implementa reforme, dar aceste declarații acum trebuie susținute prin fapte", a declarat Ambasadorul SUA.

Vorbind despre relațiile cu Rusia și procesul de integrare europeană a Moldovei, diplomatul a subliniat că "relațiile trebuie dezvoltate, iar aceste procese nu trebuie contrapuse".

"Este greșit când este contrapusă cooperarea cu Occident și Orient. Moldova nu trebuie să aleagă între ele. Cheia succesului pentru Moldova constă în menținerea unor relații bune cu toți", a subliniat dl Pettit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău