Turneul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău – un succes memorabil pe scena Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București
-
08 Februarie 10:45
La București a avut loc partea a doua a „Turneului Unirii - Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, realizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în parteneriat cu Teatrul Național „I. L. Caragiale” București și cu susținerea Institutului Cultural Român, eveniment care a fost încununat de „un succes impresionant”, potrivit organizatorilor.
Actorii teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău au jucat pe scena de la București două spectacole: „Grădina de sticlă”, după romanul
omonim al Tatianei Țîbuleac, regie Petru Hadârcă și „Chirița în concert la Chișinău”, un muzical de Ada Milea, text și muzică de Ada Milea și Anca Hanu, inspirate din Matei Millo și Vasile Alecsandri, realizat cu susținerea Institutului Cultural Român; reprezentații care s-au jucat cu casa închisă la Sala Mare „Ion Caramitru” a Teatrului Național „I. L. Caragiale” București, cu o capacitate de circa 1.000 de locuri.
„Explozia de aplauze, incandescența emoțională care a ridicat sala în picioare, valul de impresii postate pe rețele și cronicile de presă ne onorează și ne dă curajul și speranța că arta și munca artiștilor are un rost. Scopul nostru de a atrage publicul din București și de a-i capta atenția asupra experiențelor de viață prin care am trecut, pentru a ne înțelege sensibilitățile și pentru a crește încrederea reciprocă, pentru a deschide noi oportunități de colaborare, pentru a promova scriitorii și arta ce se face la est de Prut, a fost atins”, spun organizatorii turneului.
Directorul general adjunct al Teatrului Național „I. L. Caragiale” București, Mircea Rusu, i-a înmânat directorului general al TNME, Petru Hadârcă, o Diplomă de apreciere și recunoștință „Cu prilejul aniversării a 10 ani de la prima ediție a Turneului Unirii”, care „a legat prin artă și cultură cele două maluri ale Prutului”.
Petru Hadârcă a exprimat recunoștință oamenilor de cultură și oamenilor politici cu funcții de decizie, miniștrilor culturii, reprezentanților Institutului Cultural Român, care, de-a lungul unui deceniu, „au făcut posibil ca aceste schimburi culturale să nu fie întrerupte și să aibă durabilitate în timp”. Directorul TNME a adus mulțumiri și actualei conduceri a naționalului de la București, pentru găzduirea din acest an.
Prezenți la cele două spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” au fost reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la București și reprezentanți ai altor misiunilor diplomatice.