Ion Sturza: „Băieții lui Plahotniuc așteaptă revanșa și au multe „muniții" împotriva lui. Dodon este o victimă ușoară" (Revista presei )

  • 09 Noiembrie 2019 12:38
Ion Sturza:  „Băieții lui Plahotniuc așteaptă revanșa și au multe „muniții

Revista presei din 9 noiembrie 2019

Guvernul s-a angajat într-o luptă grea, în care sunt riscuri de a fi demis, dar lupta trebuie continuată „pentru că nu putem să îi lăsăm să captureze statul încă o dată”, scrie Cotidianul, care o citează pe Maia Sandu, după ce socialiștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, care și-a asumat răspundere pentru selectarea viitorilor candidați la funcția de procuror general. „E complicat, sunt riscuri mari, sunt riscuri să pice acest Guvern, dar noi nu putem să îi lăsăm să captureze statul încă odată, noi trebuie mergem mai departe, să curățăm instituțiile statului. Lupta va fi grea, dar lupta noastră este dreaptă”, a mai declarat Maia Sandu. Partidul Socialiștilor a înaintat vineri moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce premierul și-a asumat răspunderea în privința unor modificări la Legea Procuraturii, care i-ar permite să înainteze CSP-ului o listă de candidați pentru șefia Procuraturii Generale. Conform procedurii, deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a se întruni și a decide asupra moțiunii.

Igor Dodon îndeamnă Guvernul să se răzgândească: Mai sunt câteva zile – titrează Deschide.md. „Trebuie să se calmeze spiritele, partenerii trebuie să se așeze la masa de negocieri, să găsească un numitor comun”, a declarat Igor Dodon la postul NTV Moldova, după ce PSRM a înaintat o moțiune de cenzură Guvernului Sandu, care a modificat Legea Procuraturii, prin asumare de răspundere. Igor insistă în continuare că nu trebuie să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate. Totodată, chiar dacă un scrutin anticipat va fi iminent, atunci, în opinia șefului statului, acesta ar trebui să aibă loc toamna următoare, odată cu alegerile prezidențiale și trebuie să se desfășoare în baza sistemului proporțional.

Ziarul Național îl citează pe fostul premier Ion Sturza, care consideră că Maia Sandu și Igor Dodon ar trebui să facă compromisuri reciproce, pentru că, în caz contrar, va avea de câștigat Vlad Plahotniuc. „Unde greșește doamna Sandu? Că politica este doar despre principii și valori. Că puterea poate fi pierdută de dragul unui adevăr absolut. Că cuiva îi plac cei învinși. Poate cu excepția primelor 40 de zile după „înmormântare", exceptând bocitoarele de profesie. Că oamenii „înțeleg tot" și se simt „capturați". Poate cei de pe Fb”, a scris Ion Sturza. În opinia lui, președintele Dodon greșește crezând că „este destul de puternic ca să facă o înțelegere cu PDM pe condițiile și ghidarea sa. Prostie! Băieții lui Plahotniuc așteaptă revanșa și au multe „muniții" împotriva lui. Dodon este o victimă ușoară și o va face procurorul „independent” al lui Plaha. Nu fiți „idioți utili" în jocul de șaște al lui Plahotniuc! Va pare ca jucați poker cu „ași din mânecă"?! Hai, lăsați emoțiile la o parte și treceți peste acest test minor. Discutați și înțelegeți-vă", a îndemnat Ion Sturza.

Nicolae Negru se întreabă într-un editorial pentru Ziarul Național dacă „va spori încrederea cetățenilor față de procuratură, dacă, după Plahotniuc, procurorul general va fi selectat de Maia Sandu? Nu va fi suspectat noul procuror general de angajament politic? Bunele intenții justifică încălcarea Constituției? Pot fi rezolvate principalele probleme ale justiției, evitându-se Parlamentul, prin angajarea de răspundere a Guvernului? Cât de trainică e o asemenea construcție, ținându-se cont de faptul că problema nu e în „reformare”, s-a „reformat” și până acum, problema e lipsa de încredere în justiție. Totodată, autorul remarcă faptul că, socialiștii evită să implice în această dispută Curtea Constituțională, ca să nu-i pună, probabil, pe judecători în încurcătură, să nu-i forțeze să se alinieze sub drapelele de partid. Cât privește căderea Guvernului, va depinde de Kozak”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

PSRM a cerut demisia Guvernului Sandu. Ce urmează – explică Ziarul de Gardă. „Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși. Astfel, în condițiile în care fracțiunea socialiștilor este compusă din 36 de deputați, aceasta trebuie să fie votată și de alte fracțiuni. Anterior, Andrian Candu a precizat că fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) va susține „orice modalitate de a demite Guvernul”, iar Marina Tauber a menționat că fracțiunea Partidului „Șor” va lua o decizie după ce va discuta cu președintele formațiunii, Ilan Șor. Dacă Guvernul este demis, după consultarea fracțiunilor parlamentare, președintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Totuși, dacă, timp de trei luni, Guvernul nu poate fi format, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și să fie anunțate alegeri legislative anticipate.

Lupta se va duce până la capăt, pentru ca ambii își doresc cu ardoare funcția de Procuror General, deoarece reprezintă “bijuteria Coroanei” din întregul sistem: Maia pentru reformă și anticorupție versus Dodon pentru a se proteja de dosarele finanțărilor externe din Bahamas și Rusia, comentează Adevărul. La ora actuală, există o perioadă de 48 ore, în care se va negocia la sânge în spatele ușilor închise, iar cheia rezolvării întregii situații se află la PDM, care a făcut rocada în fracțiunea din Parlament: Dumitru Diacov a revenit la conducerea ei, înainte fiind Pavel Filip”.

Egali, sub cizma Rusiei – titrează Jurnal de Chișinău, care comentează gestul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, de a sărbători duminică împreună cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Ziua unității naționale a Federației Ruse, la Cetatea Tighina. Dodon s-a lăudat pe pagina sa de Facebook că a avut și „o discuție informală” cu liderul administrației transnistrene, Vadim Krasnoselski, iar soțiile lor au avut ocazia să se cunoască. Gestul a indignat atât opinia publică de la Chișinău, cât și pe locuitorii de pe malul stâng al Nistrului care au luptat și mai luptă pentru apărarea drepturilor omului în această regiune. Vizita lui Dodon a fost calificată de experții politici de la Chișinău ca reprezentând o sfidare gravă la adresa Constituției și a suveranității R. Moldova. Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu, spune pentru Jurnal de Chișinău că mai mare tristețe și umilință ca cea generată de ultima întâlnire a lui Dodon cu liderul separatist de la Tiraspol nu a simțit. „Dodon a dorit să arate că RM e la cheremul Rusiei, că s-au întâlnit doi președinți și astfel a egalat statutul Președinției de la Chișinău cu cel al unei administrații separatiste”. Istoricul Ion Negrei consideră că participarea președintelui Dodon la manifestarea „unității naționale ruse” în timp ce problema dezbinării persistă în spațiul nostru moldovenesc, șochează și este inadmisibilă. „Este o trădare. Duminică, președintele Dodon a demonstrat încă o dată deschis că vrea să transforme Republica Moldova într-o anexă a Federației Ruse”, susține istoricul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău