Ion Sturza: „Băieții lui Plahotniuc așteaptă revanșa și au multe „muniții" împotriva lui. Dodon este o victimă ușoară" (Revista presei )

  • 09 Noiembrie 2019 12:38
Ion Sturza:  „Băieții lui Plahotniuc așteaptă revanșa și au multe „muniții

Revista presei din 9 noiembrie 2019

Guvernul s-a angajat într-o luptă grea, în care sunt riscuri de a fi demis, dar lupta trebuie continuată „pentru că nu putem să îi lăsăm să captureze statul încă o dată”, scrie Cotidianul, care o citează pe Maia Sandu, după ce socialiștii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, care și-a asumat răspundere pentru selectarea viitorilor candidați la funcția de procuror general. „E complicat, sunt riscuri mari, sunt riscuri să pice acest Guvern, dar noi nu putem să îi lăsăm să captureze statul încă odată, noi trebuie mergem mai departe, să curățăm instituțiile statului. Lupta va fi grea, dar lupta noastră este dreaptă”, a mai declarat Maia Sandu. Partidul Socialiștilor a înaintat vineri moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce premierul și-a asumat răspunderea în privința unor modificări la Legea Procuraturii, care i-ar permite să înainteze CSP-ului o listă de candidați pentru șefia Procuraturii Generale. Conform procedurii, deputații au la dispoziție 72 de ore pentru a se întruni și a decide asupra moțiunii.

Igor Dodon îndeamnă Guvernul să se răzgândească: Mai sunt câteva zile – titrează Deschide.md. „Trebuie să se calmeze spiritele, partenerii trebuie să se așeze la masa de negocieri, să găsească un numitor comun”, a declarat Igor Dodon la postul NTV Moldova, după ce PSRM a înaintat o moțiune de cenzură Guvernului Sandu, care a modificat Legea Procuraturii, prin asumare de răspundere. Igor insistă în continuare că nu trebuie să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate. Totodată, chiar dacă un scrutin anticipat va fi iminent, atunci, în opinia șefului statului, acesta ar trebui să aibă loc toamna următoare, odată cu alegerile prezidențiale și trebuie să se desfășoare în baza sistemului proporțional.

Ziarul Național îl citează pe fostul premier Ion Sturza, care consideră că Maia Sandu şi Igor Dodon ar trebui să facă compromisuri reciproce, pentru că, în caz contrar, va avea de câştigat Vlad Plahotniuc. „Unde greșește doamna Sandu? Că politica este doar despre principii și valori. Că puterea poate fi pierdută de dragul unui adevăr absolut. Că cuiva îi plac cei învinși. Poate cu excepția primelor 40 de zile după „înmormântare", exceptând bocitoarele de profesie. Că oamenii „înțeleg tot" și se simt „capturați". Poate cei de pe Fb”, a scris Ion Sturza. În opinia lui, președintele Dodon greșește crezând că „este destul de puternic ca să facă o înțelegere cu PDM pe condițiile și ghidarea sa. Prostie! Băieții lui Plahotniuc așteaptă revanșa și au multe „muniții" împotriva lui. Dodon este o victimă ușoară și o va face procurorul „independent” al lui Plaha. Nu fiți „idioți utili" în jocul de șaște al lui Plahotniuc! Va pare ca jucați poker cu „ași din mânecă"?! Hai, lăsați emoțiile la o parte și treceți peste acest test minor. Discutați și înțelegeți-vă", a îndemnat Ion Sturza.

Nicolae Negru se întreabă într-un editorial pentru Ziarul Național dacă „va spori încrederea cetățenilor față de procuratură, dacă, după Plahotniuc, procurorul general va fi selectat de Maia Sandu? Nu va fi suspectat noul procuror general de angajament politic? Bunele intenții justifică încălcarea Constituției? Pot fi rezolvate principalele probleme ale justiției, evitându-se Parlamentul, prin angajarea de răspundere a Guvernului? Cât de trainică e o asemenea construcție, ținându-se cont de faptul că problema nu e în „reformare”, s-a „reformat” și până acum, problema e lipsa de încredere în justiție. Totodată, autorul remarcă faptul că, socialiștii evită să implice în această dispută Curtea Constituțională, ca să nu-i pună, probabil, pe judecători în încurcătură, să nu-i forțeze să se alinieze sub drapelele de partid. Cât privește căderea Guvernului, va depinde de Kozak”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

PSRM a cerut demisia Guvernului Sandu. Ce urmează – explică Ziarul de Gardă. „Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Astfel, în condițiile în care fracțiunea socialiștilor este compusă din 36 de deputați, aceasta trebuie să fie votată și de alte fracțiuni. Anterior, Andrian Candu a precizat că fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) va susține „orice modalitate de a demite Guvernul”, iar Marina Tauber a menționat că fracțiunea Partidului „Șor” va lua o decizie după ce va discuta cu președintele formațiunii, Ilan Șor. Dacă Guvernul este demis, după consultarea fracţiunilor parlamentare, preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Totuși, dacă, timp de trei luni, Guvernul nu poate fi format, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul și să fie anunțate alegeri legislative anticipate.

Lupta se va duce până la capăt, pentru ca ambii îşi doresc cu ardoare funcţia de Procuror General, deoarece reprezintă “bijuteria Coroanei” din întregul sistem: Maia pentru reformă şi anticorupţie versus Dodon pentru a se proteja de dosarele finanţărilor externe din Bahamas şi Rusia, comentează Adevărul. La ora actuală, există o perioadă de 48 ore, în care se va negocia la sânge în spatele uşilor închise, iar cheia rezolvării întregii situaţii se află la PDM, care a făcut rocada în fracţiunea din Parlament: Dumitru Diacov a revenit la conducerea ei, înainte fiind Pavel Filip”.

Egali, sub cizma Rusiei – titrează Jurnal de Chișinău, care comentează gestul preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon, de a sărbători duminică împreună cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Ziua unităţii naţionale a Federaţiei Ruse, la Cetatea Tighina. Dodon s-a lăudat pe pagina sa de Facebook că a avut şi „o discuţie informală” cu liderul administraţiei transnistrene, Vadim Krasnoselski, iar soţiile lor au avut ocazia să se cunoască. Gestul a indignat atât opinia publică de la Chişinău, cât şi pe locuitorii de pe malul stâng al Nistrului care au luptat şi mai luptă pentru apărarea drepturilor omului în această regiune. Vizita lui Dodon a fost calificată de experţii politici de la Chişinău ca reprezentând o sfidare gravă la adresa Constituţiei şi a suveranităţii R. Moldova. Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu, spune pentru Jurnal de Chişinău că mai mare tristeţe şi umilinţă ca cea generată de ultima întâlnire a lui Dodon cu liderul separatist de la Tiraspol nu a simţit. „Dodon a dorit să arate că RM e la cheremul Rusiei, că s-au întâlnit doi preşedinţi şi astfel a egalat statutul Preşedinţiei de la Chişinău cu cel al unei administraţii separatiste”. Istoricul Ion Negrei consideră că participarea preşedintelui Dodon la manifestarea „unităţii naţionale ruse” în timp ce problema dezbinării persistă în spaţiul nostru moldovenesc, şochează şi este inadmisibilă. „Este o trădare. Duminică, preşedintele Dodon a demonstrat încă o dată deschis că vrea să transforme Republica Moldova într-o anexă a Federaţiei Ruse”, susține istoricul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
7,08 °C
cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,7 m/s
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
3 °C
Tue
4 °C
Wed
5 °C

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 0.0925
USD 17.7287 0.0642
RON 4.1145 0.0184
UAH 0.7258 0.0013
RUB 0.2865 0.0016
Arhivă Radio Chișinău