Ion Leahu: În reglementarea conflictului transnistrean nu se va produce, în următoarea perioadă, o schimbare vizibilă a retoricii și a măsurilor de soluționare, cât timp nu există o majoritate parlamentară pro-vestică și un guvern cu abordări asemănătoare

  • 23 Noiembrie 2020 13:10
Ion Leahu: În reglementarea conflictului transnistrean nu se va produce, în următoarea perioadă, o schimbare vizibilă a retoricii și a măsurilor de soluționare, cât timp nu există o majoritate parlamentară pro-vestică și un guvern cu abordări asemănătoare

În reglementarea conflictului transnistrean nu se va produce, în următoarea perioadă, o schimbare vizibilă a retoricii și a măsurilor de soluționare, cât timp în Republica Moldova nu există o majoritate parlamentară pro-vestică și un guvern cu abordări asemănătoare. Opinia a fost exprimată de expertul în problema conflictului de pe Nistru, Ion Leahu, care a comentat pentru Radio Chișinău declarațiile președintelui ales, Maia Sandu, cu privire la acest conflict înghețat și reacțiile tăioase care au venit de la Moscova.

Președintele ales Maia Sandu nu putea ocoli în declarațiile sale pentru presă subiectul legat de conflictul transnistrean, consideră fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu. El a amintit că Federația Rusă a venit până acum doar cu propuneri care nu puteau fi acceptate, neavând de fapt scopul de a soluționa problema transnistreană. Expertul mai atenționează că soluția nu poate fi în nici un caz federalizarea, pentru că regiunea separatistă nu întrunește condițiile unui asemenea proces. Totuși, în următoarea perioadă nu se vor schimba prea multe în reglementarea transnistreană, apreciază expertul în securitate Ion Leahu.

Nu va fi nimic. Moscova este foarte cointeresată de status quo și va fi foarte interesată ca Chișinăul să-și asume obligațiunea de a restitui Moscovei cele 7 miliarde de dolari, care au fost „arse” de către regiunea transnistreană în formă de gazele pe care le-a primit de la 90 încoace. Maia Sandu, fiind economist, va găsi soluția pentru a demonstra că Chișinăul nu-i datorează nimic Moscovei și că banii trebuie să-i întoarcă Tiraspolul. Însă va trece multă vreme până președintele va avea posibilitatea să colaboreze cu un guvern sau parlament onest în acest sens. Majoritatea Parlamentară e ostilă Moldovei, iar Guvernul e numit de această majoritate”.

Într-un interviu acordat presei din Ucraina, președintele ales, Maia Sandu, a declarat că se opune federalizării ca metodă de rezolvare a conflictului de pe Nistru. Ea a precizat însă că soluționarea conflictului trebuie să includă retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Declarația sa a indignat autoritățile Federației Ruse. Poziția tranșantă a Moscovei a fost transmisă prin intermediul unei membre a Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, Elena Panina, care a declarat, din numele Tiraspolului, că regiunea transnistreană nu va accepta niciodată retragerea trupelor ruse. Și președintele în exercițiu, Igor Dodon, a criticat declarațiile fostei sale contracandidate, condamnându-le ca fiind antirusești și catalogându-le ca fiind ”o mare greșeală”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău