Invitație la lectură: “Doc. Microroman”, Nicolae Esinencu, Editura Lumina, 2012
-
30 Iunie 2014 10:15
Este un microroman al „zbuciumul lăuntric”, care descrie lumea văzută de către un adolescent. Este descris mediul unei familii chișinăuiene și relațiile dintre liceeni. Autorul reușește să schițeze cele mai variate portrete și scene de viață și pătrunde în psihologia specifică trăirilor interioare ale personajului principal, un adolescent, care la un moment dat spune:…
Este un microroman al „zbuciumul lăuntric”, care descrie lumea văzută de către un adolescent. Este descris mediul unei familii chișinăuiene și relațiile dintre liceeni. Autorul reușește să schițeze cele mai variate portrete și scene de viață și pătrunde în psihologia specifică trăirilor interioare ale personajului principal, un adolescent, care la un moment dat spune: „Am cincisprezece ani, lumea îmi spune Doc și, trebuie să recunosc, nu-s acoperit, încă, de slavă".
Tematic, microromanul este extrem de divers: de la radiografierea mediului unei familii din Chișinăul secolului al XX-lea, până la descrierea relațiilor amicale, dar și mai puțin amicale, ale liceenilor. Sunt cercetate: copilăria, afecțiunea față de cei apropiați sufletește, sincera prietenie, aglomerările urbane.
Cu certitudine, scriitorul Nicolae Esinencu a reușit să ne convingă că este un deosebit vânzător/promotor de adevăr prin însușirea de a prinde cât mai de jos, de pe pământ, zbuciumul unei vârste, facultatea de a purta cel mai încărcat bagaj - încercările vieții! - pe sârma cea mai subțire și mai rezistentă a realității, capacitatea omului de a nu se încovoia sub povara încercărilor lumești/firești pe care o duce în spate.
Despre Autor
Nicolae Esinencu s-a născut în 1940, în satul Chițcani, raionul Telenești. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România. Printre cele mai de seamă creații ale lui Esinencu este și scenariul pentru filmul „Turnul de lemn”, premiat la Festivalul Filmului Național de la Costinești, România
Semnează piesele: „Grand prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie” și scenariile de film „Tunul de lemn”, „Vâltoarea” și „Doi saci cu moldoveni”.
De asemenea, a editat și cărți pentru copii: „Harbuzul lui Fănel” (1972), „Bună dimineața” (1977) ș.a. În 1999-2004, Esinencu își adună opera în „Scrieri alese” (șase volume).
Este deținător al Ordinului „Gloria Muncii”, al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului de Stat al R. Moldova, Om Emerit în Artă din R. Moldova. Ani la rând a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Poți să achiziționezi această carte de pe site-ul bestseller.md. Click AICI.