"1984" de George Orwell

  • 26 Decembrie 2014 14:45

„Războiul este pace, Libertatea este sclavie, Ignoranța este putere”.

Publicată în anul 1949, romanul 1984" reprezintă o meditație asupra viitorului distopic și prezintă o parte din viața lui Winston Smith, personajul principal al romanului. Lumea era împărțită între trei mari superputeri: Eruasia, ce avea ca doctrină neo-bolșevismul; Oceania, a cărei doctrină era SOCENG-ul și Estasia, care avea la bază ideologia numită Uitarea de sine”.

Citește un fragment din carte.

Winston Smith  începe să se sature tot mai mult de ceea ce se întâmplă în jurul său, el începe să scrie un jurnal în care povestește ce se întîmplă în societate, cum fratele mai mare" guvernează, sau cum spală mințile oamenilor și astfel, construiește o societate zombată care nu pune întrebări și mereu aplaudă reușitele partidului.

Puterea de manipulare a partidului se trage din lipsa de educație a populației și din frică, fiindcă populația credea că se află în mijlocul unui război și că doar partidul e unica ei scăpare, deoarece reușește permanent să-i protejeze și să păstreze liniștea și pacea în societate. Dar nu era așa, personajul nostru principal știa asta, el încerca să alfe adevărul și să-și găsească aliați. Dacă a reușit sau nu, Orwell ne arată asta-n ultimele capitole.

Cartea poate fi procurată online pe Bestseller.md.

Mi-a plăcut finalul, unul imprevizibil. Probabil, nimeni nu-și imagina un astfel de final după toate încercările prin care trece Smith. George Orwell a descris o societate cu oamenii neinformați, parcă dorind să ne sfătuiască să cântărim bine informațiile care le auzim pentru a evita un astfel de viitor.

Recenzie de Cristian Plop, Editor web Bestseller.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău