Întreprinderi de stat care obțin, fără concurență, contracte de milioane
-
25 Martie 2016 10:42
Revista presei din 25 martie 2016
Sosirea generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor aliate din Europa, la puține ore de la atentatele săvârșite la câteva sute de metri de cartierul general NATO, este pe cât de simbolică, pe atât de simptomatică, atrage atenția petru Bogatu în Ziarul național. Șederea sa la Chișinău scoate în evidență vulnerabilitatea absolută a R. Moldova în fața noilor riscuri de securitate, susține publicistul.
Timpul reia un articol de-al regretatului publicist Constantin Tănase în care acesta scria încă în 2009 cui îi convine neutralitatea Republicii Moldova. Potrivit editorialistului de neutralitatea Republicii Moldova are nevoie înainte de toate Rusia, deoarece această neutralitate le garantează rușilor că Republica Moldova nu va intra în NATO. E clar că umbrela NATO i-ar permite Republicii Moldova să-și păstreze identitatea național-etnică și lingvistică, iar celelalte vise ale noastre ar fi niște simple chestii de tehnică și procedură.
În Republica Moldova sunt întreprinderi de stat care obțin, fără concurență, contracte de milioane pentru servicii prestate instituțiilor care le-au fondat. Deseori însă, pentru a-și putea îndeplini obligațiile față de beneficiar, aceste întreprinderi de stat, care câștigă contractele din oficiu, doar pentru că legea e de partea lor, sunt nevoite să apeleze la serviciile companiilor private. Astfel, întreprinderile monopoliste se transformă în simpli intermediari între agenții economici privați și instituțiile de stat care, într-un final, beneficiază de acele servicii. Ziarul de Gardă aduce aici exemplu Întreprinderii de Stat (ÎS) Fiscservinform și a felului în care aceasta gestionează banii primiți din contractele exclusiviste, de milioane, pe care le are cu IFPS.
Jurnalul anunță că astăzi este ultima zi în care cetățenii care au două sau mai multe locuri de muncă și au avut anul trecut un salariu cumulativ care depășește 29 640 de lei trebuie să prezinte declarația de venit pe 2015.
Potrivit Codului Fiscal, pentru persoanele fizice, impozitul pe venit se determină în mărime de 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 29 640 lei și de 18% din venitul anual impozabil ce depășește 29 640 lei.