Între­prin­deri de stat care obțin, fără con­cu­rență, con­tracte de mili­oane

  • 25 Martie 2016 10:42
Între­prin­deri de stat care obțin, fără con­cu­rență, con­tracte de mili­oane

Revista presei din 25 martie 2016

Sosirea generalului american Philip Breedlove, comandantul trupelor aliate din Europa, la puține ore de la atentatele săvârșite la câteva sute de metri de cartierul general NATO, este pe cât de simbolică, pe atât de simptomatică, atrage atenția petru Bogatu în Ziarul național. Șederea sa la Chișinău scoate în evidență vulnerabilitatea absolută a R. Moldova în fața noilor riscuri de securitate, susține publicistul.

Timpul reia un articol de-al regretatului publicist Constantin Tănase în care acesta scria încă în 2009 cui îi convine neutralitatea Republicii Moldova. Potrivit editorialistului de neutralitatea Republicii Moldova are nevoie înainte de toate Rusia, deoarece această neutralitate le garantează rușilor că Republica Moldova nu va intra în NATO. E clar că umbrela NATO i-ar permite Republicii Moldova să-și păstreze identitatea național-etnică și lingvistică, iar celelalte vise ale noastre ar fi niște simple chestii de tehnică și procedură.

În Republica Mol­dova sunt între­prin­deri de stat care obțin, fără con­cu­rență, con­tracte de mili­oane pen­tru ser­vi­cii pres­tate insti­tu­ți­i­lor care le-au fon­dat. Dese­ori însă, pen­tru a-și putea înde­plini obli­ga­ți­ile față de bene­fi­ciar, aceste între­prin­deri de stat, care câș­tigă con­trac­tele din ofi­ciu, doar pen­tru că legea e de par­tea lor, sunt nevo­ite să ape­leze la ser­vi­ci­ile com­pa­ni­i­lor pri­vate. Ast­fel, între­prin­de­rile mono­po­liste se trans­formă în sim­pli inter­me­di­ari între agenții eco­no­mici pri­vați și insti­tu­ți­ile de stat care, într-un final, bene­fi­ci­ază de acele ser­vi­cii. Ziarul de Gardă aduce aici exemplu  Între­prin­de­rii de Stat (ÎS) Fisc­ser­vin­form și a felu­lui în care aceasta ges­tio­nează banii pri­miți din con­trac­tele exclu­si­viste, de mili­oane, pe care le are cu IFPS.

Jurnalul anunță că astăzi este ultima zi în care cetățenii care au două sau mai multe locuri de muncă și au avut anul trecut un salariu cumulativ care depășește 29 640 de lei trebuie să prezinte declarația de venit pe 2015.

Potrivit Codului Fiscal, pentru persoanele fizice, impozitul pe venit se determină în mărime de 7% din venitul anual impozabil ce nu depășește suma de 29 640 lei și de 18% din venitul anual impozabil ce depășește 29 640 lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău