INTERVIU. Jaromír Kvapil: „R. Moldova este importantă din punct de vedere geo-politic”

  • 10 Martie 2016 22:22
INTERVIU. Jaromír Kvapil: „R. Moldova este importantă din punct de vedere geo-politic”

Interviu cu ambasadorul Cehiei la Chișinău, Jaromír Kvapil, aflat pe final de mandat.

Radio Chișinău: Dle Ambasador, aș vrea să vă întreb cum vă simțiți la finalul acestui mandat? A fost unul greu, este greu să fii ambasador în Republica Moldova?

Jaromír Kvapil: Nu cred că a fost greu, dar a fost foarte interesant pentru că, de fapt, cunoscând și România foarte bine, am studiat pe vremuri acolo, după aceea am lucrat acolo 7 ani. Deci cunosc și Republica Moldova destul de mult timp. Prima dată am fost aici în anul 1992, după evenimentele de la Tighina. Deci cunosc Republica Moldova de aproape 25 de ani. Cred că acum am trăit împreună cu soția și cu colegii noștri o perioadă de 6 ani, foarte importantă. Din nou, modovenii au hotărât să se apropie  de Uniunea Europeană și de Europa ca atare. Dacă au reușit sau nu, asta va arăta viitorul. Ei spun că da, vor să continue acest drum, și eu vreau să îi cred.

Radio Chișinău: Care au fost totuși cele mai mari provocări pentru Dumneavoastră în țara noastră?

Jaromír Kvapil: Știți, țara asta este foarte importantă din punct de vedere geo-politic. Acest lucru îl cunoaște toată lumea. De aceea sunt și americanii și rușii aici, și urainenii, și noi – ca Visegrád. Pot să vă spun că lupta asta geo-politică s-a  făcut simțită în fiecare zi, de fapt, și se vede și acum. În Cehia, de exemplu, avem și partide pro-europene, altele mai pro-ruse, dar niciun partid nu este geopolitic. Este mult mai simplu, pentru că toate partidele care sunt în Parlament în Cehia, sunt pentru Uniunea Europeană, aproape toate sunt pentru NATO. Aici însă se vede că unele sunt pentru Eurasia, altele pentru Uniunea Europeană și acolo trebuie să se înțeleagă ei mai bine. Și când se vor înțelege odată, atunci va fi foarte simplu pentru ei.

Radio Chișinău: Dar credeți că este posibil pentru noi să reușim într-un final să nu mai avem aceste lupte geo-politice? Pentru că, de 25 de ani, suntem înt-o continuă luptă  geo-politică.

Jaromír Kvapil: 25 de ani nu este o perioadă prea lungă, nu? Mai aveți timp. Și sunt covins că, așa cum ați încercat undeva la sfârșitul anilor 90, și atunci nu ați reușit până  la urmă. După a venit președintele Voronin și el a fost cel care a semnat cererea respectivă. Este greu de spus, dar foarte anevoios, aproape toți sunt de fapt pentru continuarea drumului Moldovei spre Europa ca atare.

Radio Chișinău: Ce sfaturi le dați acum politicienilor?

 Jaromír Kvapil: Să continue reformele și acolo unde nu au început deocamdată să înceapă cât mai repede.

Radio Chișinău: D-le Ambasador , aș vrea să vă întreb, totuși, Dumneavoastră veniți dintr-o țară care a fost parte din fostul bloc socialist. Ce ați făcut exact?  Pentru că vedem unde este Cehia în prezent. Este o țară care este un donator important pentru Republica Moldova.

Jaromír Kvapil: Pe cap de locuitor suntem pe al doilea loc după americani și donăm de fapt în fiecare an, pe cap de locuitor, mai mult decât suedezii sau chiar nemții.

Radio Cișinău: Și care este secretul? Cu ce aume ați luptat? Cu ce ați început prima dată?

Jaromír Kvapil: La început, cel mai important, este că ne-am înțeles că vrem în Europa, în Uniunea Europeană, și în privința asta toți apus umărul. Și, de aceea, ceea ce a fost foarte important, foarte repede am și terminat cu armata sovietică, care a plecat și s-a oprit aici la dumneavoastră, la Cobasna.

Radio Chisinau: O altă întrebare pe care aș vrea să o adresez este legată de presă. Vedem acum vorbindu-se tot mai mult de agresivitate și propagandă promovată în presă. În Cehia a fost la fel? Cum ați luptat cu acest fenomen?

Jaromír Kvapil: Este și acum. Nu s-a schimbat nimic. Lumea ca atare începe să fie mai dură și atunci peste tot este la fel. Ar trebui să aveți argumente așa de viabile, să câștigați.

Radio Chișinău: Ce lăsați moștenire următorului ambasador?

Jaromír Kvapil: O să continuăm ceea ce a început primul Ambasador Petr Kypr,  unde eu am continuat și deci el va continua mai departe și să vă vedem și cu Rusia și cu Belorusia împreună să vă vedem în Europa Unită odată.


Interviu realizat de Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău