Inițiativa unui deputat al Partidului Șor privind obligativitatea traducerii actelor Biroului permanent al Parlamentului în limba rusă a stârnit reacții aprinse în plenul Legislativului

  • 26 Martie 2021 16:54
Inițiativa unui deputat al Partidului Șor privind obligativitatea traducerii actelor Biroului permanent al Parlamentului în limba rusă a stârnit reacții aprinse în plenul Legislativului

O inițiativă care prevede ca toate actele Biroului permanent al Parlamentului să fie traduse în limba rusă a stârnit reacții aprinse în plenul Legislativului.

Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu, i-a reproșat autorului inițiativei, deputatul Partidului Șor, Vladimir Vitiuc, faptul că pe parcursul celor șapte mandate de deputat nu a reușit să învețe limba română.

Chiar sunteți atât de incapabili și nu puteți însuși limba română? Ceea ce încercați Dumneavoastră să faceți prin acest proiect este să solicitați secretariatului Parlamentului să cheltuie bani pentru traducere, bani pentru hârtie, doar din simplu motiv că Dumneavoastră nu vreți să depuneți un minim efort să însuși limba română, a spus Maria Ciobanu.

Autorul inițiativei a spus, în replică, că ar cunoaște limba română și a susținut și examenul, deși, el și-a argumentat necesitatea proiectului în limba rusă. El a solicitat ca subiectul să nu fie politizat.

Eu cred că noi asistăm la o premieră istorică în Republica Moldova când un proiect de lege are doar trei beneficiari, membri de birou. De obicei, proiectele de legi se fac pentru cetățeni, să aducă anumite beneficii, dar aici sunt trei deputați, membri de birou care nu sunt în stare să înțeleagă limba română. Este un lucru extrem de rușinos, a declarat deputatul PAS, Radu Marian.

Deputatul neafiliat, Octavian Țîcu a solicitat autorului inițiativei legislative să-și retragă proiectul. El a menționat că în cazul votării proiectului, el va fi contestat la Curtea Constituțională.

Pentru noi este o chestiune fundamentală ca acest proiect de lege să nu fie adoptat, să fie scos de pe ordinea de zi pentru că el este o sfidare la adresa cetățenilor Republicii Moldova, a celor care vorbesc o altă limbă decât limba rusă, lucru care a spus clar și Curtea Constituțională. Este nu doar rușinos și regretabil că un deputat care a stat în Parlament vreo 20 de ani și care s-a hrănit din banii pe  care i-a primit de la contribuabili să nu poată vorbi limba de stat și doar dintr-un moft să dorească ca limba rusă să devină o limbă în Biroul Permanent. Este un exemplu de prost gust și un exemplu de servilism.

Inițiativa legislativă urmează să fie supusă votului la următoarea ședință a Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău