Încă o șansă pentru SA „Aroma” 

  • 18 Octombrie 2017 18:36
Încă o șansă pentru SA „Aroma” 

Lista debitorilor de importanță vitală pentru economia națională va fi completată cu SA „Aroma”, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern.

În aprilie 2013, față de SA „Aroma” a fost intentată procedura de insolvabilitate. Peste un an, în mai 2014, Consiliul creditorilor a acceptat Planul de restructurare a întreprinderii, care i-ar permite să amelioreze situația și să întoarcă datoriile. Până la 1 aprilie 2017, au fost întoarse datorii în sumă de peste 100 de milioane de lei. Dar mai rămân neacoperite datorii de peste 150 de milioane de lei.

Conform Legii insolvabilității, în cazul în care debitorul este de importanță vitală pentru economia națională, la solicitarea creditorilor sau organelor centrale de specialitate (ministerelor), durata implementării Planului de restructurare poate fi prelungit cu doi ani.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care a propus proiectul de decizie, consideră rezonabilă includerea SA „Aroma” pe Lista debitorilor de importanță vitală pentru economia națională. „Aroma” este una dintre cele mai vechi companii din Moldova. Produce 69 de denumiri de băuturi alcoolice, cunoscute atât pe piața autohtonă, cât și peste hotare. Întreprinderea este considerată un „ambasador al divinului moldovenesc”, băuturile sale fiind menționate cu medalii de aur la expozițiile și târgurile internaționale.

Totodată, întreprinderea a implementat 40% din măsurile prevăzute în Planul de restructurare. În anul 2016, a majorat cu 20 la sută vânzările față de anul precedent, cucerind noi piețe de desfacere. În pofida dificultăților, a reușit să mențină locurile de muncă. Astfel că susținerea de către stat a acestei întreprinderi, prin includerea pe Lista debitorilor de importanță vitală pentru economia națională și, ca urmare, prin prelungirea termenului de implementare a Planului de restructura va oferi o șansă companiei de a-și reveni.

Statul deține pachetul de 100% acțiuni în SA „Aroma”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău