În Republica Moldova a fost prins primul trădător de țară (Revista presei)
-
22 Martie 2017 10:39
Revista presei din 22 martie 2017
Tiraspolul anunță un act de bunăvoință. Va înceta urmărirea penală pe numele a zece reprezentanți ai Chișinăului și așteaptă un răspuns similar, anunță Adevărul. Președintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselskii, a avut marți, 21 martie, la Moscova, o întrevedere cu vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, iar anunțul a fost făcut în cadrul acestui eveniment. Krasnoselski s-a referit la intenția Moldovei de a instala la Cuciurgan un punct vamal comun cu Ucraina, la frontiera cu regiunea transnistreană și s-a arătat îngrijorat de faptul că acest pas va duce la consecințe negative pentru economia malului stâng al Nistrului.
Unde au dispărut patrioții? Se întreabă Timpul. Publicația atrage atenția asupra faptului că Ucraina are de gând să construiască șase hidrocentrale pe Nistru, iar la protestul de la Ambasada Ucrainei din Chișinău nu a fost observat niciun patriot.
A doua veste care ar trebui să mobilizeze masiv patrioții este că un teritoriu vast din sudul Moldovei va fi dat în concesionare unei firme americane care intenționează să exploreze gaze de șist. După publicația este normal, ca în acest caz, Guvernul să organizeze niște dezbateri, cu participarea societății civile și a specialiștilor în domeniu. Ioc. Iar patrioții tac. Și tot luptând pentru limbă, identitate și istorie ne vom trezi mâine într-un deșert, fără apă și fără resurse naturale.
Alexandru Vakulovschi observă în editorialul său din deschide.md că în Moldova a fost prins primul trădător de țară - fostul deputat Iurie Bolboceanu. Că e primul prins - e adevărat, dar, potrivit publicistului nu e primul trădător de țară din Moldova. Fostul deputat primea la fiecare întâlnire o sumă de bani, în dolari, acest lucru a făcut mai ușoară capturarea lui. Acest caz ne face să ne gândim la ce înseamnă trădare de țară. Este trădare doar atunci când ai un angajament, când primești dolarii ca Bolboceanu, la beție? Se întrabă Vakulovschi. Sau e trădare și când primești bani murdari ai altei țări prin conturi din Bahamas? Dacă răspunsul e afirmativ la a doua întrebare, atunci s-ar putea să avem un partid al trădătorilor - PSRM-ul, care și-a făcut campanie electorală pe bani rusești, conchide autorul.
Președintele Asociației de politică externă, Victor Chirilă analizează în Ziarul Național de ce Republica Moldova eșuează ca stat. Potrivit experului, societatea din R. Moldova, în loc să analizeze propriile instituții, este mai degrabă înclinată să blameze diverși actori străini pentru eșecurile politice, economice și sociale ale statului lor:
Rusia pentru șantajul politic, economic și energetic și, nu în ultimul rând, pentru crearea și susținerea separatismului din regiunea transnistreană; UE pentru menajarea unei clase politice și guvernări pretins „proeuropene” și corupte; SUA pentru tolerarea capturării statului de către gruparea oligarhică condusă de Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova; FMI și Banca Mondială pentru austeritate financiară și reforme sociale nepopulare. În opinia lui Victor Chirilă, procesul de construcție statală a R. Moldova nu a fost dus la bun sfârșit, iar o serie de evoluții denotă că statul moldovenesc se află în proces de degradare instituțională. În lipsa unui stat pe deplin format, întreaga paradigmă de dezvoltare/evoluție a sistemului său instituțional este, un cerc vicios, care permanentizează și exacerbează propriile slăbiciuni structurale.