Experta Whatchdog Tatiana Cojocari: „Vedem o ipocrizie din partea unor lideri care încearcă să spună că de fapt USAID a ajutat doar guvernul curent. Este un fals”

  • 07 Februarie 15:15
Experta Whatchdog Tatiana Cojocari: „Vedem o ipocrizie din partea unor lideri care încearcă să spună că de fapt USAID a ajutat doar guvernul curent. Este un fals” Sursa foto: Elena Covalenco

Suspendarea proiectelor Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în întreaga lume, de către administrația Trump va avea un impact asupra populației din Rep. Moldova, care a beneficiat de asistenta financiară majoră, începând cu anul 1992. De la proiectele energetice, la investițiile în industria vitivinicolă sau în sisteme de irigare, decizia dictată de la Washington va fi resimțită din plin și în Rep. Moldova,  spune la Radio Chișinău, experta Whatchdog Tatiana Cojocari.  Într-un comentariu oferit colegei noastre Ina Guțu, ea spune că asistenta financiară a fost oferită de poporul american în proiecte de dezvoltare din țara noastră indiferent de guvernările care au fost la Chișinău în cei 30 de ani.

„În trecut Moldova era dependentă doar de o singură piață de export, cea a Federației Ruse care afirma că vinurile și produsele noastre sunt bune de aruncat la gunoi. USAID și poporul american ne-a ajutat să fim mai independenți, să creștem calitatea produselor noastre și să putem exporta pe diferite alte piețe externe, inclusiv pe piața Uniunii Europene. Unul din cele mai mari proiecte a fost legat de investițiile  masive în producția agricolă și cea a vinurilor. Ne-a ajutat să creștem calitatea și să pătrundem pe piața europeană. Acum ne mândrim că vinurile noastre sunt renumite. USAID a lansat și proiectul ”Din Inimă. Branduri de Moldova”    care consolidează și promovează peste 80 de mărci autohtone de încălțăminte, îmbrăcăminte și accesorii, pentru a putea produce textilele noastre, să avem fabricile și magazinele noastre. Ne mai vorbind de celelalte proiecte  cum ar fi calculatoare pentru biblioteci, proiectele energetice…”, a spus Tatiana Cojocari.

În ceea ce privește impactul sistării acestei asistențe pentru Rep. Moldova, populația va avea de suferit constată experta.

„Noi ca țară, ca societate vom avea de pierdut pentru că se vor stopa foarte multe proiecte de dezvoltare dar și cele în agricultură.  Avem o agricultură înapoiată, avem nevoie  de digitalizare și tehnică. Suntem o țară care  suferă de lipsă  de sisteme de irigare iar în ultima perioadă din cauza secetelor, nu mai putem avea performanta în agricultură. Ceea ce făcea USAID, ne ajuta să investim în sisteme de irigație.  Acesta este doar un exemplu. Noi mai beneficiem și de alte fonduri externe. Ne vor ajuta cumva să continuăm aceste reforme, dar să nu uităm că orice ajutor extra este binevenit. Pe termen lung toți cetățenii au de suferit. USAID a finanțat toate guvernările din 1992 până în prezent, nu le-a finanțat politic, ci ca să dezvolte proiecte și să implementezi reforme. Practic toate guvernările  și-au luat creditul că cu bani americani au făcut  ceva în mandatul lor politic. Și Vladimir Voronin, și Igor Dodon care acum aduce critici, fostul premier Ion Chicu. Vedem în prezent o ipocrizie și duble standarde din partea acestor lideri  care încearcă să discrediteze și să spună că de fapt USAID a ajutat guvernul curent. Ceea ce este un fals!”, a precizat Tatiana Cojocari.

Din 1992, USAID a oferit Rep. Moldova peste un miliard de dolari în proiecte educaționale, turism, agricultură, viticultură, industrie ușoară, IT, administrație publică, justiție, combaterea corupției, energetică, repararea și construirea de drumuri, școli, grădinițe, susținerea presei în regiuni și societății civile.

Peste 230 de crame, sau 90% din entitățile înscrise în Registrul viei și vinului beneficiază în prezent de sprijin, iar numărul micilor producători de vin a crescut de șase ori începând cu 2014.  

Granturile acordate companiilor mici și mijlocii din sectorul vitivinicol au ajuns la aproape 1 milion de dolari, declanșând angajamente de peste 12 milioane de dolari, în coinvestiții,  de către vinăriile beneficiare, potrivit lui Andrei Cibotaru, expert în vinuri. 

Cel mai voluminos program desfășurat de USAID  în R. Moldova este cel anunțat în 2022, după declanșarea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina – programul Securitatea Energetică a R. Moldova, în valoare de 300 de milioane de dolari, ce include construcția liniei aeriene de înaltă tensiune Gutinaș-Strășeni, între România și R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:5,66 m/s
Sat
-0
Sun
-0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău