În Orientul Mijlociu șansele păcii rămân încă îndepărtate (Revista presei internaționale)
-
15 Mai 2018 10:20
Orientul Mijlociu revine din nou pe prima pagină a ziarelor străine, iar evenimentele din regiune ne dau de înțeles că șansele păcii rămân încă îndepărtate. Evenimentul cel mai important rămâne inaugurarea de ieri a ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, un eveniment care, după cum era de așteptat, a stârnit protestele palestinienilor. "Pompa, ceremonia și entuziasmul sunt cele care marchează evenimentul de la Ierusalim", relatează cotidianul israelian The Jerusalem Post.
„Dar, la doar câțiva kilometri depărtare de noua ambasadă, în Cisiordania a fost declarată o "Zi a Mânei", la care s-au adăugat masivele demonstrații din cadrul "Marșului Reîntoarcerii", organizate în Fâșia Gaza cu participarea a peste 100.000 de protestatari", adaugă același ziar. Iar urmările nu s-au lăsat așteptate: "Forțele israeliene au omorât zeci de palestinieni și au rănit alți 900 în timpul protestelor din Gaza", relatează ziarul egiptean Al-Ahram.
„Sute de refugiați palestinieni din Liban au protestat, luni, pe stăzile orașului Sidon în urma inaugurării ambasadei Statelor Unite din Ierusalim", aflăm din cotidianul libanez Daily Star.
Un ziar de limbă arabă este categoric: „Ierusalimul se află pe un pământ moștenit și aparține arabilor", afirmă ziarul Kuwait Times.
„Ambasada americană din Ierusalim, pariul riscant al lui Donald Trump", titrează publicația franceză Le Figaro.
Reacțiile americanilor nu au întârziat nici ele. „Cei care provoacă violențe sunt parte a problemei, nu a soluției", avertiza, ieri, ginerele președintelui Donald Trump, Jared Kushner, citat de ziarul israelian Ha'aretz. Și totuși, în alocuțiunea sa de felicitare, președintele american a susținut că „Statele Unite sunt hotărâte să faciliteze un acord de pace durabil", după cum subliniază același Ha'aretz.
„Mai poate Europa să salveze acordul nuclear cu Iranul după 'sabotajul lui Trump?", se întreabă revista americană Forbes.
Iar agenția moscovită de știri Ria Novosti transmite că, în opinia Iranului, "deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim este 'o mare rușine".
Rămânem în Orientul Mijlociu, unde, în Irak, recentele alegeri provoacă surprize. "Alegătorii irakieni par să respingă Statele Unite, optând pentru prelatul populist Moqtada al-Sadr", informează cotidianul american The Wall Street Journal. Același ziar afirmă că "al-Sadr ar putea fi noul premier" și că "SUA și Iranul ar putea avea probleme, întrucât el se pronunță împotriva ambelor țări".
Din ziarul de limbă arabă Asharq al-Awsat aflăm că, în urma rezultatelor preliminare, Al-Sadr conducea în șase dintre cele 18 provincii irakiene, iar, în patru dintre ele, se afla pe locul al doilea".
Să revenim însă în Europa, unde Polonia se află din nou în atenția mai marilor din Uniunea Europeană. "Peste câteva săptămâni, Polonia ar putea fi pusă la zid dacă nu asigură independența puterii judiciare", scrie ziarul britanic The Guardian. Citându-l pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, același ziar menționează că, în opinia acestuia, "politicile guvernului polonez rămân o amenințare la adresa statului de drept".
Iar în cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, declarațiile lui Timmermans sunt și mai amenințătoare; "În stadiul actual, nu există șanse să nu activăm Articolul 7 împotriva Poloniei".
Iar publicația poloneză Wprost explică: "Prin articolul 7, Polonia și-ar putea pierde dreptul de vot în cadrul UE, dar pentru adoptarea sancțiunilor este nevoie de unanimitate".