În ce circumstanțe pot fi invalidate alegerile, după valul dezvăluirilor de fraudă electorală? (Revista presei)
-
31 Octombrie 09:28
„Nu putem, vânzându-ne țara, să ne hrănim copiii cu bani furați”, titrează Veridica, care publică un interviu cu preotul Pavel Borșevschi.
Politicienii, pentru a ajunge la putere, mint, chiar dacă tatăl minciunii este diavolul, iar autorii știrilor false sunt oameni nesatisfăcuți. Preoții moldoveni, care au plecat la Moscova înainte de referendum, au purtat discuții private cu cineva, într-un birou de la fabrica de obiecte bisericești Sofrino, despre care toți evită să vorbească. Declarațiile au fost făcute de preotul Pavel Borșevschi, protopop de Botanica (mun.Chișinău) și paroh al Bisericii „Sf. Dumitru”, în cadrul unui interviu despre minciună pentru Veridica. Dacă au plecat pentru binecuvântare la Moscova, reiese că susțin politica patriarhului Kirill, concluzionează el.
Ziarul de Gardă prezintă a doua parte a investigației sub acoperire „În slujba Moscovei”. Amenzi de peste 2 milioane de lei pentru corupere electorală. Circa o mie de procese verbale recepționate de CNA de la Poliție/ Cu cine vor vota alegătorii lui Usatîi? Declarațiile candidatului/ „Tanti Raia”, declarații mincinoase și îndemnuri din arest la domiciliu: „Să voteze cine și cum dorește!”.
Tot în această ediție, Ziarul de Gardă scrie despre promisiunile electorale ale celor doi candidați la funcția de președinte. Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la Președinția R. Moldova, figurează în mai multe dosare penale și este cercetat pentru încălcarea inviolabilității vieții personale, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de serviciu. Ziarul de Gardă despre posibilele scenarii privind evoluția dosarelor penale în cazul în care Alexandr Stoianoglo câștigă în turul doi și ce se poate întâmpla dacă acesta va fi condamnat în perioada exercitării mandatului de președinte. În cadrul unei emisiuni televizate, Alexandr Stoianoglo a afirmat că îl cunoaște pe Ilan Șor de când era mic, fiind vecin cu familia acestuia „de mai mult de 20 de ani”. Totuși, în cadrul dezbaterilor prezidențiale din 27 octombrie, candidatul socialiștilor a declarat că nu are „nicio relație nici cu domnul Platon, nici cu domnul Șor”. Ziarul de Gardă face o cronică a relației dintre Alexandr Stoianoglo și oligarhul fugar Ilan Șor.
Susținut în turul II de Șor și Platon, candidatul socialiștilor la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, nu exclude posibilitatea unei întâlniri cu Putin, titrează Ziarul Național. Candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, susținut în turul II de condamnatul Ilan Șor, controversatul Veaceslav Platon, dar și de foștii contracandidați Irina Vlah, Natalia Morari și Victoria Furtună, a respins declarațiile potrivit cărora ar fi îndatorat Rusiei. Într-un interviu acordat marți agenției Reuters, el a declarat că, dacă va fi ales, va încerca să reducă diferențele cu enclava separatistă Transnistria din R. Moldova și că este pregătit să se întâlnească cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, dacă acest lucru este în interesul majorității compatrioților săi. Stoianoglo, răspunzând la întrebări în scris, a declarat că nu are nicio legătură cu Ilan Șor, omul de afaceri prorus fugar care recunoaște că a plătit alegători pentru a vota „nu” la referendum.
În ce circumstanțe pot fi invalidate alegerile, după valul dezvăluirilor de fraudă electorală? – Europa Liberă discută acest subiect cu fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Rezultatele unui scrutin electoral pot fi anulate dacă Înalta Curte ar avea probe că a fost comisă o fraudă electorală în măsură să „influențeze rezultatul final”, spune ex-președintele Curții Constituționale moldovene, Alexandru Tănase, în contextul mai multor dezvăluiri de corupere a alegătorilor. „Dacă, bunăoară, s-a depistat că au fost cumpărate 100 de voturi, Curtea n-ar putea să invalideze întregul scrutin”, explică Alexandru Tănase. Reprezentații guvernării vorbesc despre încercări de cumpărare de către „grupări criminale” a 300 de mii de voturi, după ce au fost anunțate rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și referendumului pentru aderarea la UE. „Dacă, în același timp, Curtea Constituțională ar avea pe masă un probatoriu convingător că au fost cumpărate câteva mii de voturi, ceea ce înseamnă procente electorale, sigur că atunci Curtea ar putea să dispună invalidarea acestui scrutin”, afirmă Tănase. El susține că, după cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale, candidatul care va pierde alegerile „cu certitudine că va ridica o excepție de ilegalitate a acestui scrutin”, bazându-se pe acele informații din spațiul public, de la Ministerul de Interne, Procuratura Generală, că alegătorii ar fi fost corupți. Tănase afirmă că Rusia „mereu a încercat să intervină în procesul politic din Republica Moldova”, pentru „a instaura la Chișinău un regim loial Moscovei”.
R. Moldova riscă să repete scenariul Georgiei, atenționează comentatorul politic Mihai Isac într-un editorial pentru Deschide.md. Riscul pentru R. Moldova este ca, la fel ca în cazul Georgiei, presiunea internă, externă, dar și lipsa reformelor reale să creeze o fisură în parcursul european. Diviziunile din R. Moldova sunt intensificate de factori geopolitici și propagandă externă, ceea ce oferă Rusiei ocazia perfectă pentru a destabiliza țara. Rusia folosește o gamă largă de tactici hibride pentru a destabiliza Georgia și R. Moldova, dar și pentru a le menține într-o sferă de influență rusă. Kremlinul investește masiv în mijloacele de comunicare, rețele sociale și influenceri locali pentru a semăna confuzie și teamă. Moscova susține discret politicieni și partide care pot servi drept “cal troian” pentru interesele sale.