Igor Dodon va participa în Rusia la o reuniune a CSI și la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice

  • 05 Decembrie 2018 10:54
Igor Dodon va participa în Rusia la o reuniune a CSI și la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice

Președintele Igor Dodon întreprinde, începând de astăzi, o nouă vizită în Federația Rusă, unde va participa la o reuniune a CSI, dar și la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice. Igor Dodon menționează că este prima dată când Republica Moldova participă la această organizație în calitate de stat observator. Acest statut însă nu a fost recunoscut oficial de către autoritățile de la Chișinău, iar eventualele decizii semnate de Igor Dodon nu sunt valabile din punct de vedere juridic, menționează experții.

Igor Dodon a plecat iarăși în Federația Rusă, la numai 10 zile de la o altă vizită întreprinsă în această țară. El va participa la Sankt Petersburg la reuniunea informală a șefilor de stat din CSI și la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice. Într-o postare pe o o rețea de socializare, Igor Dodon a menționat că este pentru prima dată când Republica Moldova participă la summit-ul Uniunii Eurasiatice în calitate de stat-observator.

Acest statut, pe care l-a negociat Igor Dodon cu președintele rus Vladimir Putin nu are nicio valoare juridică pentru Republica Moldova, întrucât nu a fost confirmat, așa cum prevede legea, de către Parlament și Guvern, a declarat pentru Radio Chișinău expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Șeful statului este în drept să semneze documente internaționale, dar orice document, pentru a avea valoare juridică, trebuie să fie validat de Guvern și Parlament. În cazul dat este vorba de o decizie unilaterală, explică Iulian Groza.

"Din punctul de vedere al legalității, din perspectiva regulilor interne ale Republicii Moldova, această participare se limitează exact la cadrul politic de activitate a lui Igor Dodon, ca președinte al Republicii Moldova. Deci, cadrul de valabilitate a acestei decizii se limitează doar la instituția prezidențială, neavând efecte juridice pentru Republica Moldova, în situația în care acest statut nu a fost confirmat oficial de către instituțiile abilitate – Parlament și Guvern", a menționat Iulian Groza.

Republica Moldova a obținut statut de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice, în luna mai a.c., la solicitarea lui Igor Dodon care se pronunță pentru aderarea țării la această structură, controlată de Rusia.

Amintim că, anterior, premierul Pavel Filip declara că documentele pe care Igor Dodon le va semna cu Uniunea Economică Eurasiatică vor fi nule, fără valoare juridică, deoarece șeful statului nu are puteri depline pentru întrarea în vigoare a unor asemenea tratate. Șeful Cabinetului de Miniștri a subliniat că Igor Dodon nu poate semna în numele Republicii Moldova acorduri internaționale care nu au avizul Ministerului de Externe, nu respectă normele legale și nu vor produce efecte juridice dacă nu sunt ratificate de Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
1
Wed
3
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău