Igor Dodon ar putea fi confundat cu Maria Zaharova (Revista presei)

  • 28 Aprilie 2023 09:46
Igor Dodon ar putea fi confundat cu Maria Zaharova (Revista presei)

Decizia Parlamentului de a-l lipsi de mandatul de deputat pe Ilan Șor este extrem de importantă, dar justiția și guvernarea nu ar trebui să rămână doar la Șor, scrie Jurnal.md. Dacă guvernarea și justiția va rămâne axată pe Șor atunci lucrurile se vor complica, va fi doar o bătălie politică. Declarații în acest sens au fost făcute de fostul deputat, istoricul Octavian Țâcu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. El a subliniat că Parlamentul a luat o decizie foarte importantă... Este o chestiune de principiu și deputații trebuie să-și asume acest lucru, pentru că avem un Parlament plin de oameni asupra cărora planează bănuieli de corupție: culioace, spălări de bani și trebuie îndepărtat acest rău din Parlament. Nu putem să avem un Parlament plin cu oameni care au probleme cu justiția, a spus fostul deputat.

Ziarul de Gardă scrie că fostul deputatul român Cristian Rizea a fost declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul R. Moldova. Poliția română anunță că Rizea va ajunge în penitenciar, titrează publicația. Ex-deputatul român Cristian Rizea, condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare în România și care s-a refugiat la Chișinău, a fost declarat aseară persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe un termen de 15 ani. Conform procedurilor legale, acesta a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul R. Moldova. Poliția Română anunță că Rizea a fost preluat și urmează a fi dus într-un penitenciar, mai notează Ziarul de Gardă.

Numărul diplomaților ruși acreditați la Chișinău trebuie să fie redus considerabil. Un deputat cere Ministerului de Externe să intervină, titrează Gazeta de Chișinău. Deputatul Andrian Cheptonar s-a arătat deranjat de faptul că în R. Moldova sunt acreditați zeci de diplomați ruși, pe când Moscova a acreditat doar câteva unități. „Republica Moldova are acreditați în Rusia șase diplomați, pe când Federația Rusă are aproape 40 de diplomați acreditați în Republica Moldova. Pe lângă acești patruzeci, sunt aproape tot atâția colaboratori tehnici și toți sunt împreună cu soți și soții. El a spus că adesea, personajele respective sunt de facto colaboratori ai serviciilor secrete ale Federației Ruse. Propunerea deputatului PAS l-a deranjat pe socialistul Vlad Bătrîncea, care a invocat nerespectarea Regulamentului Parlamentului. Solicitarea deputatului Andrian Cheptonar vizează scandalul de săptămâna trecută, când un diplomat rus a fost somat să plece din R. Moldova după ce a manifestat un „comportament necorespunzător” la Aeroportul Internațional Chișinău în contextul în care președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, scrie Gazeta de Chișinău.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru, scrie că Igor Dodon ar putea fi confundat cu Maria Zaharova, reprezentanta MID, sau cu orice alt funcționar sau politician rus care vorbește despre realitățile noastre în numele Federației Ruse. Toate acuzele, toate reproșurile, toate ofensele pe care Moscova oficială le aduce președintei Maia Sandu și guvernării PAS și-au găsit confirmarea într-un interviu acordat de acesta la o televiziune rusă de la Moscova. Potrivit autorului, acesta ar fi rostul rocadei din vârful PSRM. Spre deosebire de Bătrâncea, reticent în a se alia cu Șor, Dodon e lipsit de scrupule, s-a declarat nu o singură dată solidar cu protestele lui Șor, de aceea Moscova care dorește să-i vadă pe socialiști punând umărul la destabilizare, la clătinarea bărcii Republica Moldova, l-a preferat pe fostul lider socialist, chiar dacă acesta mai are probleme grave cu justiția, scrie Ziarul Național.

În ajunul alegerilor din regiunea găgăuză, portalul Anticorupție scrie despre „Spălătoria de creieri” a Găgăuziei: cine protejează canalele rusești de propagandă. În Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova, operatorii de televiziune prin cablu retransmit nestingherit posturi TV rusești, care difuzează emisiuni politice și știri de propagandă agresivă. Asta, deși din martie 2022, programele ce incită la ură, război și discriminare au fost INTERZISE, mai întâi prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, iar ulterior printr-o lege, votată de Parlament în iunie, anul trecut. Atât distribuitorii tv, cât și funcționarii autonomiei, sfidează reglementările naționale, iar dacă sunt prinși pe picior greșit, invocă „specificul” local.  Între timp, locuitorii din UTA Gagauz Yeri sunt zilnic asaltați de propagandiștii Kremlinului, care promovează deschis războiul și supremația rusă la televizoarele lor de acasă. Poate de aceea, oamenii cu care au discutat reporterii Anticorupție au criticat măsurile impuse de autoritățile de la Chișinău pentru a limita dezinformarea și manipularea mediatică, iar unii s-au lăudat că Vladimir Putin este modelul lor de lider.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău