FOTO | Iași: Un corp de gheață de 400 de grame care a străpuns acoperișul unei case, analizat de un profesor de la UAIC

  • 21 Noiembrie 2019 16:10
FOTO | Iași: Un corp de gheață de 400 de grame care a străpuns acoperișul unei case, analizat de un profesor de la UAIC

Un bulgăre de gheață care a străpuns acoperișul și plafonul unei case din Târgu Frumos a devenit subiect de studiu pentru cercetătorii de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (UAIC), scrie Agerpres.

Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul UAIC, a declarat că aceasta este una dintre cele mai mari bucăți de gheață care cade din atmosferă la sol.

"Ieri (marți - n.r.) am fost anunțat că în Târgu Frumos a căzut un corp neobișnuit, foarte mare, de până la un kilogram, și diametru de 20 de centimetri. Și culoarea era neobișnuită - un albastru intens. Acest corp a căzut peste o locuință, foarte aproape de proprietar. Este un corp neobișnuit. Nu exclud cauzele naturale, dar și cele antropice. Acest corp de gheață este sub analiză de laborator. Voi reveni cu un punct clar după efectuarea analizelor de laborator. În momentul de față a fost recuperat un fragment de 400 de grame și cu un diametru de cel puțin 10 centimetri. El a fost mult mai mare. A avut o viteză foarte mare, masa a fost mare, iar impactul a fost atât de violent încât a spart acoperișul ranforsat și un plafon de o duritate foarte mare", a declarat, pentru AGERPRES, Silviu Gurlui.

Potrivit acestuia, corpul de gheață a fost recuperat de localnicul din Târgu Frumos și pus în congelator, ulterior el fiind dus și depozitat la Facultatea de Fizică și este ținut la o temperatură de până la -10 grade Celsius.

"Culoarea acestui bulgăre de gheață, albastru intens, este destul de ciudată. Spre exemplu, bucăți de grindină comparabile cu ceea ce a căzut în Târgu Frumos au fost înregistrate prin anul 2010 în SUA, având aproximativ 500 de grame în greutate și 20 de centimetri în diametru. Avea însă o culoare albă, o culoare obișnuită, rezultată dintr-un proces natural de formare a grindinei când condițiile meteorologice favorizează creșterea pe înălțime a formațiunii. Eu sunt într-o fază de cercetare atât a compoziției chimice, cât și a unor proprietăți legate de structură, de formare. Nu exclud vreun scenariu privind originea sa. El a fost recuperat imediat de cetățean și pus în congelator. De asemenea, a fost recuperat de mine și este în cercetare în condiții de temperatură foarte joasă pentru a nu deteriora caracteristicile acestui bulgăre. Am colaborări diferite în Iași și în afară și voi solicita ajutorul colegilor acolo unde se impun măsuri complementare celor făcute de mine", a mai spus Silviu Gurlui.

El a adăugat că este un corp extrem de ciudat, iar dacă ar fi lovit o persoană, cu siguranță i-ar fi provocat răni.

"Din punct de vedere meteorologic, la acea oră, la ora 14.00, temperatura până la 3 kilometri altitudine era pozitivă, urmând să fie negativă, în mod firesc, ajungând la -50 de grade Celsius undeva până la altitudinea de 10 kilometri. Vântul a bătut mereu din direcția sud-vest-vest, cu viteză la sol de 10 kilometri/oră, iar la altitudini foarte mari de 50 kilometri/oră. Cred că a provenit din partea de sud-vest-vestul acestei localități", a conchis Silviu Gurlui. 

 

FOTO | Iași: Un corp de gheață de 400 de grame care a străpuns acoperișul unei case, analizat de un profesor de la UAIC

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:3,09 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău