Guvernul susține excluderea imunității parlamentare
-
05 Aprilie 2017 15:47
Executivul a aprobat miercuri, 5 aprilie, Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova, care prevede excluderea imunității deputaților. Astfel, urmărirea penală împotriva acestora va putea fi pornită fără acordul prealabil al Parlamentului.
Proiectul relevă că imunitatea parlamentară nu constituie un drept subiectiv absolut, la care deputatul ar putea renunța, și nici un privilegiu, contrar egalității cetățenilor în fața legii, aceasta fiind o garanție constituțională rezervată deputatului.
Conform proiectului de lege, Comisia de la Veneția a stabilit că „inviolabilitatea împotriva arestului, reținerii, percheziției și urmăririi în cazurile în care s-a comis o infracțiune este cea mai problematică și controversată parte a conceptului de imunitate parlamentară”. Totodată, Comisia de la Veneția consideră că normele ce reglementează inviolabilitatea parlamentară nu constituie o parte necesară a unei democrații moderne.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului afirmă că atunci când un stat recunoaște o imunitate parlamentarilor săi, protecția drepturilor fundamentale ar putea fi afectată.
De asemenea, Curtea Constituțională a Republicii Moldova s-a pronunțat pozitiv asupra problemei excluderii inviolabilității deputaților.
În prezent Art. 70 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova prevede că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa.