Guvernul a aprobat reducerea numărului de instituții cu funcții de control de la 60 la 13

  • 12 Iunie 2017 14:59
Guvernul a aprobat reducerea numărului de instituții cu funcții de control de la 60 la 13

Numărul instituțiilor cu funcții de control ar urma să fie reduse cu două treimi, iar al actelor permisive în jumătate, potrivit unor proiecte de legi aprobate astăzi de Guvern.

Autoritățile susțin că astfel vor fi create condiții mai bune pentru mediul de afaceri. Experții salută deciziile, dar atenționează că acestea nu sunt singurele probleme cu care se confruntă producătorii.

Numărul de instituții cu funcții de control va fi redus de la 60 la 13 și cinci regulatori independenți. Mai multe instituii vor fi comasate. De exemplu, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va efectua și controlul în domeniul alimentar, devenind autoritate responsabilă pentru avizarea și înregistrarea produselor alimentare noi, aprobarea ambalajului, elaborarea normelor sanitare în domeniul circuitului produselor alimentare. Astfel, va fi exclusă dublarea de atribuții la ANSA și Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice. Aceeași structură va efectua controlul de stat în domeniul producerii și circulației vinului și produselor alcoolice.

O altă reformă prevede reducerea numărului de acte permisive – licențe, certificate, autorizații de la aproximativ 300 la 150. Spre exemplu, vor fi excluse 19 licențe precum Licență pentru activitatea farmaceutică și asistența veterinară, pentru acordarea asistenței medicale de către instituțiile medico-sanitare private, pentru activitatea de turism. De asemenea, modificările promovate de Guvern exclud dreptul autorităților de a respinge fără motiv cererea depusă de agentul economic.

Guvernul își propune ca astfel, sectorul public și privat să economisească anual peste 60 de milioane de lei. Aceste reforme sunt efectuate pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, susține premierul Pavel Filip. 

Reformele sunt binevenite, însă, acestea nu sunt singurele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță.

Cele două proiecte urmează să fie votate de Parlamentul, iar Guvernul speră ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul actualei sesiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău