Guvernarea de la Chișinău examinează câteva candidaturi pentru un negociator-șef cu UE, în timp ce așteaptă o evaluare a Comisiei Europene (Revista presei)
-
21 Decembrie 2023 10:11
Guvernarea de la Chișinău examinează câteva candidaturi pentru un negociator-șef cu UE, în timp ce așteaptă o evaluare a Comisiei Europene, scrie Europa Liberă. Procedura de evaluare a legislației naționale a Republicii Moldova, pe fiecare capitol de negocieri cu UE, cunoscută și sub numele de screening, reprezintă o etapă de pre-evaluare înainte de începerea negocierilor de aderare. „(...)
Începând de la agricultură, achiziții publice, justiție - deci, toate capitolele care urmează să fie negociate” trebuie să fie evaluate minuțios „așa încât să știm atât noi, cât mai cu seamă partenerii europeni unde suntem, ca să știm unde vrem să ajungem”, explică vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, la Europa Liberă. Popșoi, care este și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) aflat la guvernare, spune că acum R. Moldova trebuie să își aleagă un negociator șef și un negociator șef-adjunct cu Uniunea Europeană. PAS are în prezent câteva candidaturi pe care le evaluează, iar una dintre condiții este ca acest negociator să fie cetățean al R. Moldova. Înainte ca negocierile de aderare cu UE să înceapă la modul practic, este nevoie de o nouă evaluare a îndeplinirii de către R. Moldova a recomandărilor primite de la Comisia Europeană în noiembrie și apoi - stabilirea unui cadru de negocieri, explică Europa Liberă.
Zaharova continuă să „poarte de grijă” Republicii Moldova, după ce Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare, scrie Ziarul National. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a ironizat pe seama deciziei Consiliului European de pe 14 decembrie, prin care s-a dispus începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu R. Moldova. Aceasta a catalogat bucuria cetățenilor R. Moldova drept o „sărbătoare pe timp de ciumă”.
„Guțul la Bruxelles. Tactici de război hibrid în inima Europei, un editorial semnat de analistul Mihai Isac pentru Deschide.md. Federația Rusă intensifică războiul hibrid dus împotriva populației din R. Moldova și autorităților constituționale de la Chișinău, încercând să deschidă un nou front în inima Europei prin intermediul unul vasal credincios, guvernatoarea Găgăuziei. Propășită în fruntea autonomiei găgăuze cu sprijinul financiar al oligarhului fugar Șor și sub coordonarea directă a Federației Ruse, Evghenia Guțul, a vrut să umbrească succesul autorităților de la Chișinău de săptămâna trecută, și anume decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova. La invitația unui așa-zis Centru pentru Studiul Democrației Europene (CSDE), guvernatoarea regiunii găgăuze s-a lansat într-un șirag de acuzații la adresa Chișinăului, fără nicio bază legală. Într-o sală aproape goală Evghenia Guțul a vorbit despre presiunea pe care Chișinăul o exercită asupra regiunii găgăuze. Guvernatoarea nu a vorbit de faptul că în perioada 2015-2023, Uniunea Europeană a investit în UTA Găgăuzia peste 224 de milioane de lei, conform datelor publicate pe site-ul Executivului local. România a oferit autonomiei peste 54 de milioane de lei, din care a fost construită o nouă clădire educațională în cadrul teoretic Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Comrat, scrie autorul. Autoritățile de la Chișinău trebuie să găsească soluții pentru a integra UTA Găgăuzia în sistemul politic național deoarece autoritățile regionale vor doar privilegii fără obligații. Chișinăul trebuie să identifice parteneri de dialog în autonomia găgăuză, iar discuțiile trebuie să ducă la înțelegerea faptului că drumul R. Moldova către UE este ireversibil! Drumul Găgăuzie către Uniunea Europeană este ireversibil!”, scrie autorul.