Germania va dota armata Moldovei cu drone și alte echipamente moderne (Revista presei)
-
02 Octombrie 2022 13:03
Germania va dota armata Moldovei cu drone și alte echipamente modern, titrează DW. Germania va dota armata Moldovei cu drone și alte echipamente modern. Publicația menționează că este prima vizită oficială a unui ministru german al Apărării la Chișinău și are loc în contextul războiului din Ucraina.
Urmare a acestei vizite, săptămâna viitoare, la Chișinău, vor avea loc consultări bilaterale la nivel politico-militar pentru identificarea și negocierea unor proiecte de asistență din partea Germaniei vizând dezvoltarea capabilităților de apărare ale Republicii Moldova. Christine Lambrecht a precizat că asistența germană pentru Moldova vizează atât instruirea militarilor, cât și oferirea de echipament modern "pentru a putea face față, din punct de vedere militar, provocărilor actuale": "Vorbim inclusiv de achizionarea dronelor și a altor echipamente. Dar, pentru că încă discutăm aceste detalii, nu vă pot oferi mai multe amănunte. Cert este că avem soluții bune pentru Moldova în acest sens", a asigurat ministrul german.
DW amintește că săptămâna trecută, consilierul Maiei Sandu în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, a declarat că Moldova nu mai poate miza doar pe statutul de neutralitate, în contextul în care Rusia a invadat Ucraina, provocând un război la granița cu Moldova. El a spus că este important ca Moldova să-și dezvolte capacitățile de apărare.
„Moldova trebuie să înarmeze neutralitatea”, susține într-un interviu pentru ZDG Leonid Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa din Kiev. Acesta subliniază că statele neutre, sunt înarmate până la dinți. Este vorba de Elveția, Austria, state care erau până acum – Finlanda și Suedia – care deja o să devină membre NATO. Toate statele neutre sunt înarmate mai bine decât statele care sunt parte a unui bloc militar. Moldova, din păcate, a avut o înțelegere greșită a neutralității, că noi suntem neutri, nimeni nu trebuie să ne atingă și noi nu atingem pe nimeni, spune expertul. Potrivit acestyia, neutralitatea este un sistem în care țara singură își apără independența și suveranitatea, nu este asociată cu niciun bloc militar. Singură. Acum întrebarea este dacă R. Moldova este capabilă să facă acest lucru singură. Leonid Litra consideră că nu.
Ziarul Național reține declarațiile Ministrului Apărării Naționale al României, după întrevederea cu omologul de la Chișinău. ,,Istoria noastră atât de complicată ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită", a afirmat acesta. Guvernului României este gata să acorde în continuare sprijinul necesar pentru consolidarea capacității de apărare a Republicii Moldova, a declarat sâmbătă la Chișinău ministrul Apărării Naționale de la București, Vasile Dîncu. „Mă bucur că munca și determinarea dumneavoastră, dublate de sprijinul nostru și al comunității statelor europene democratice, au adus Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Un mare pas spre bunăstare și prosperitate. Astăzi suntem din nou împreună, în acest efort al Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene. Suntem determinați și încrezători să continuăm împreună. Istoria noastră atât de complicată și tragică ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită”, a afirmat ministrul Dîncu în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu omologul său de la Chișinău, Anatolie Nosatîi.
Vitalie Vovc susține în editorialul său din Deschide.md că cnunțând anexiunea teritoriilor ocupate în Ucraina, putin a anulat semnificația oricărui protest sau chiar a oricărei lupte politice în Republica Moldova. Mai mult decât atât: Rusia a anulat orice formă de separatism din RM (și nu doar din RM, la o adică). Chiar dacă Șor, Dodon, Voronin sau cine-o mai fi acolo răstoarnă (în orice fel posibil sau imposibil) guvernarea de la Chișinău, acest lucru nu înseamnă absolut nimic! Acei care vor decide de soarta acestui teritoriu vor fi ucrainenii, este convins Vitalie Vovc.
Ucraina va extirpa orice formă de putinism sau pan-slavism atât de la ei din țară, cât și din imediata vecinătate, conchide editorialistul de la dechide.md.
„Începe o nouă eră pentru Europa de Est”. Gazoductul Grecia-Bulgaria a devenit operational, titrează Mold-Street. Cu întârziere de câțiva ani, Grecia și Bulgaria au început sâmbătă, 1 octombrie exploatarea comercială a unei conducte de gaz, care va contribui la scăderea dependenței Europei de sud-est de gazul rusesc și la creșterea securității energetice. Conducta de 182 de kilometri va oferi va permite Bulgariei, iar ulterior și altor state (România, Republica Moldova și Ucraina) să-și asigure aprovizionarea cu gaz din alte surse decât Gazprom, scrie portalul Mold-Street
Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene a salutat lansarea conductei sâmbătă, despre care a spus că este esențială pentru ruperea dependenței de resursele energetice rusești. „Aș spune că astăzi începe o nouă eră pentru Bulgaria și pentru Europa de Sud-Est.... Acest gazoduct este o schimbare pentru Bulgaria și pentru securitatea energetică a Europei și înseamnă libertate. Înseamnă eliberarea de dependența de gazul rusesc”, a spus von der Leyen în discursul său, susținut în prezența președinților Bulgariei și Azerbaidjanului, a premierului României și Greciei.