Georgia a adoptat definitiv „legea asupra transparenței străine”

  • 29 Mai 08:46
Georgia a adoptat definitiv „legea asupra transparenței străine”

Parlamentul georgian a respins marți veto-ul prezidențial asupra legii agenților străini, în pofida amenințărilor cu represalii din partea UE și SUA și a protestelor opoziției și ONG-urilor, relatează agențiile internaționale de presă, scrie Agerpres.

Un total de 84 de deputați din cei 104 prezenți au votat în favoarea "legii asupra transparenței influenței străine", care după un vot precedent a fost blocată prin veto de președinta pro-europeană Salomé Zurabișvili, transmite sursa.

Conform acestei legi, descrisă de opoziția georgiană și de ONG-uri drept "legea rusească", mass-media și ONG-urile finanțate din străinătate într-un procent mai mare de 20% vor trebui să prezinte o dată pe an declarații publice asupra acestei finanțări.

Potrivit guvernului de la Tbilisi, în prezent peste 80% din fondurile destinate presei și ONG-urilor în Georgia provin din surse puțin transparente și ar putea fi folosite pentru acțiuni de destabilizare înaintea alegerilor parlamentare din 26 octombrie.

Premierul georgian Irakli Kobajidze acuzat-o duminică pe președinta Zurabișvili de "trădare" și a avertizat că suveranitatea țării este în pericol. În replică, Salomé Zurabișvili, născută în Franța, a declarat că "deasupra Georgiei atârnă umbra Rusiei și adevăratul drum pentru păstrarea independenței este menținerea legăturilor cu UE și SUA".

În acest timp, opoziția a amenințat cu noi proteste de stradă, șeful diplomației europene Josep Borrell a anunțat că UE va adopta măsuri contra Georgiei, iar Washingtonul a amenințat de partea sa cu restricții de vize împotriva responsabililor georgieni.

Într-un comunicat emis marți după adoptarea definitivă a legii georgiene "asupra transparenței influenței străine", Borrell afirmă că aceasta "încalcă principiile și valorile fundamentale ale UE" și a cerut Georgiei "să revină ferm pe calea europeană", având în vedere dorința acestei țări de a adera la blocul comunitar". Statele UE "examinează toate opțiunile" în urma votării respectivei legi, mai notează șeful diplomației europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău