Gazeta de Chișinău: ”Coronavirusul, prețul petrolului și economia moldovenească” (Revista presei)

  • 16 Martie 2020 09:36
Gazeta de Chișinău: ”Coronavirusul, prețul petrolului și economia moldovenească” (Revista presei)

Revista presei din 16 martie 2020

Despre ”Coronavirusul, prețul petrolului și economia moldovenească” scrie Gazeta de Chișinău. ”Cum poate afecta această epidemie, ridicată oficial de Organizația Mondială a Sănătății la nivel de pandemie, și așa anemica economie moldovenească?”, se întreabă autorul Ion Chișlea. ”La modul direct nu există premise pentru ca aceasta să afecteze serios economia mondială, or pierderile umane, provocate de aceasta, care ar putea genera reducerea forței de muncă și a consumului final, sunt  nesemnificative, de ordinul zecimilor sau chiar sutimilor de procent. (…) Un impact mai nociv decât epidemia propriu-zisă îl are, însă, panica de pe piețele financiare, dar și în rândul populației, care a pornit deja să-și facă rezerve de provizii, golind rafturile unor magazine. (…) Însă șocurile sunt așteptate din exterior, or doi dintre trei cei mai importanți parteneri economici ai Republicii Moldova – Italia și Federația Rusă, ar putea fi afectați serios de impactul pandemiei, ultima suportând pierderi serioase și din cauza prăbușirii în ultimele zile a prețurilor la petrol. Mai pe scurt, vom avea o reducere a remiterilor din Rusia și Italia, dar și din alte țări europene, precum și scăderea exporturilor moldovenești spre aceste destinații. În ce privește România, cel mai mare partener comercial al R. Moldova, efectele pandemiei asupra acesteia depind în mare parte de felul în care vor evolua lucrurile în Germania, cel mai mare partener economic al său”, subliniază jurnalistul.

Europa Liberă publică un reportaj forografic pe pagina se de net, în care arată că ”Republica Molova nu și-a închis încă ermetic granițele, cum au făcut alte țări europene (spre dezamăgirea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyem). Dar a închis sâmbătă, 14 martie, Piața centrală din Chișinău. Pentru a limita extinderea epidemiei de coronavirus. În zona Pieței însă, comerțul stradal continuă. Bisericile au anunțat că vor continua slujbele în pofida epidemiei. La Catedrala Metropolitană din centrul Chișinăului vin în continuare oameni să se roage.

Ziarul de Gardă notează că autoritățile au anunțat că de luni, 16 martie, toate localurile de agrement, restaurantele, barurile și piețile vor fi închise. Vor râmâne deschise doar farmaciile, stațiile peco și magazinele alimentare. Tot de luni seara urmează să fie sistat total traficul aerian din și spre R. Moldova, iar cețățenii străini nu vor mai putea ajunge în țară pe nicio cale.

Sandu și Năstase au pierdut încă de sâmbătă. Nu doar alegerile”, titrează Cotidianul un editorial semnat de Alexandru Cozer, în contextul alegerilor de la Hâncești, în urma cărora PSRM a câștigat un nou mandat de deputat.  ”Maia Sandu și Andrei Năstase au ratat sâmbătă (și chiar duminică) șansa de a arăta că sunt caractere. Oameni raționali și puternici, care știu să pună înaintea intereselor personale pe cele naționale, în condițiile în care exista pericolul unei acutizări mult mai grave a epidemiei. Puteau să inițieze o discuție, să iasă împreună, să facă un apel la Guvern prin care să solicite anularea alegerilor. Iar dacă nu se întâmpla, să ceară oamenilor să stea acasă. Să nu se pună în pericol pe ei și pe alții. (…) Cam cum ar fi arătat acele alegeri sub cod roșu de coronavirus doar cu doi candidați, reprezentanții ai puterii, cu o prezență la vot de sub 15%? Dar poate pus în fața unei astfel de perspective, Dodon ar fi anulat în general scrutinul? Așa, cei din PAS și DA au pierdut rușinos alegerile. Au pierdut și din respectul propriilor alegători. Dar cel mai mult de pierdut ar putea avea, până la urmă, chiar oamenii de acolo, care s-au pus în pericol participând la vot”, consideră autorul.

În Ziarul Național, analistul de politică externă, Victor Chirilă, revine la vizita premierului Ungariei la Chișinău, Viktor Orban, care ”ne îndeamnă să ne integrăm în UE prin România”. Potrivit autorului, ”în R. Moldova, prim-ministrul ungar a avut o atitudine cumpătată față de guvernanții de la Chișinău, evitând declarații emfatice care ar fi subminat poziția oficială a UE față de țara noastră. (…) De asemenea, prim-ministrul ungar nu a ezitat să le transmită atât lui Chicu, cât și lui Dodon că este mai bine să fii în UE, decât în afara ei. Altfel spus, R. Moldova ar trebui să persevereze pe calea integrării depline în UE. În plus, în viziunea lui Viktor Orban, autoritățile moldovene ar urma să implementeze politici care să aibă sens din punct de vedere al locației geografice a R. Moldova. Or, din punctul nostru de vedere, aceasta înseamnă integrarea în UE prin și cu România. Alta cale nu există, acesta ne este destinul. Orice încercare de-a integra R. Moldova în UE, ocolind România, este un eșec garantat, iar Viktor Orban înțelege foarte bine acest lucru, mai bine decât politicienii moldoveni, care neagă nu doar istoria, dar și geografia”, subliniază analistul Victor Chirilă. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău