Găgăuzii, înainte de alegeri, între „Avem nevoie de Rusia” și „UE ne-a reparat drumurile” (Revista Presei)

  • 04 Aprilie 2023 09:52
Găgăuzii, înainte de alegeri, între „Avem nevoie de Rusia” și „UE ne-a reparat drumurile” (Revista Presei)

Ziarul de Gardă publică o scrisoare deschisă semnată de mai mulți scriitori din România și adresată președintei Maia Sandu în care își exprimă sprijinul pentru orientarea R. Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, semnatarii scrisorii se arată îngrijorați de „intervențiile unor actori politici români ale căror gesturi alimentează sentimente anti-europene și pro-ruse”. În scrisoare se face referință la transmiterea unei clădiri  Mitropoliei Basarabiei și numirea Monicăi Babuc în funcția de șefă a Institutului Cultural Român (ICR) Chișinău, o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui.

Semnatarii scrisorii amintesc că Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA și consideră că ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele strategice. Scrisoarea deschisă, semnată de peste 60 de scriitori, jurnaliști și critici literari, a fost publicată de PEN România și preluată de Ziarul de Gardă.

În Ziarul Național, publicistul Nicolae Negru comentează noua concepție a politicii externe adoptată de Rusia în plin război cu Ucraina, în care se prezintă drept o victimă a „hegemoniei occidentale” și un aprig luptător pentru pace, pentru lumea multipolară și supremația dreptului internațional în relațiile dintre state. Autorul observă că a fost exclusă referința la conflictul transnistrean. „Ceea ce înseamnă că pericolul ocupării Transnistriei și chiar a Republicii Moldova, aflate pe „direcția ucraineană”, conform declarațiilor unor politicieni și generali ruși, este suspendat datorită eroismului ucrainenilor, dar nu anulat”, atenționează autorul. În concepție se menționează de 15 ori cuvântul „suveranitate”, dar niciodată aceasta nu se referă la statele din „străinătatea apropiată”, la fel și sintagma „integritatea teritorială” nu este asociată cu statele învecinate, ci doar cu Rusia.  Republica Moldova, ca și celelalte state post-sovietice, este vizată și atunci când Moscova vrea să contribuie la „prevenirea și reglementarea conflictelor militare” , îmbunătățirea relațiilor interstatale și asigurarea stabilității în străinătatea apropiată, inclusiv suprimarea inspirării „revoluțiilor colorate” și altor încercări de amestec în afacerile interne ale aliaților și partenerilor Rusiei”. Editorialistul mai atenționează în acest context că orice stat din „vecinătatea apropiată” poate fi declarat „aliat și partener” și supus „stabilizării”. Moscova nu renunță nici la procesele integraționiste în cadrul CSI și Uniunii Economice Eurasiatice. De aici se poate deduce atitudinea ei adevărată față de integrarea Republicii Moldova și a Ucrainei în Uniunea Europeană”, scrie N. Negru în Ziarul Național.

Găgăuzii, înainte de alegeri: între „Avem nevoie de Rusia” și „UE ne-a reparat drumurile” – un reportaj realizat de Europa Liberă, în contextul în care pe 30 aprilie găgăuzii urmează să-și aleagă un nou guvernator. Irina Vlah nu are dreptul la al treilea mandat, iar candidații care speră să-i ia locul pretind că sunt independenți, deși sunt susținuți de socialiști și de Partidul Șor și merg în vizite în Rusia. Europa Liberă a fost la Comrat, Chirsova și Congaz pentru a afla ce așteptări au locuitorii Găgăuziei și cum văd viitorul autonomiei.

„Cuibul corupției de la Aeroportul din Chișinău, distrus” – titrează DW Moldova. „Aeroportul Internațional Chișinău a reintrat de facto și de iure în gestiunea statului, după ce a fost recuperat de la hoții care au jefuit Moldova în perioada 2013-2021, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Toate bunurile aflate în gestiunea „Avia Invest” vor fi transmise Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”. Luni, după briefingul organizat de Maia Sandu, administratorul Aeroportului, Constantin Vozian, a inspectat, împreună cu jurnaliștii, clădirea administrativă a fostului concesionar al aeroportului. Au găsit birouri goale, praf și mult gunoi lăsat în urmă de cei care au încercat să evacueze cât mai multe bunuri înainte ca statul să preia controlul efectiv asupra edificiului. Un deputat al partidului „Șor” și-a făcut birou în aeroport, tot aici având un birou și rețeaua de magazine sociale „Merișor”, care aparține oligarhului fugar Ilan Șor. Nu au reușit să evacueze însă și limuzinele blindate din curte. Acestea erau utilizate pentru transportarea clienților VIP. Aeroportul Internațional Chișinău este considerat obiect strategic din punct de vedere militar. Inclusiv din acest motiv, el nu putea fi concesionat”, subliniază DW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău