Găgăuzia nu trebuie lăsată rușilor (Jurnal de Chișinău)

  • 31 Ianuarie 2014 09:42
Găgăuzia nu trebuie lăsată rușilor (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 31 IANUARIE

 

Găgăuzia nu trebuie lăsată rușilor, afirmă Jurnal de Chișinău. Potrivit publicației, refendumul din 2 februarie trebuie folosit ca prilej de a face campanie de explicare a avantajelor integrării europene. Elitele găgăuze au legături  puternice cu cele din Rusia, însă elitele noastre democrate nu trebuie să le lase în mâinile rușilor, susține Jurnal de Chișinău.

Constantin Tănase se întreabă astăzi în Timpul dacă domnul presedintele Timofti crede sincer că, mărindu-le salariile și pensiile judecătorilor care au judecat STRÂMB, aceștia vor începe acum să judece DREPT? Autorul se arată sigur ca NU! Acesta considera că NU are un viitor, țara în care un judecător primește de zece ori mai mult decât un învățător, iar un învățător primește un salariu de câteva ori mai mic decât al unui șofer de microbuz.

Anul 2014 va fi unul electoral, amintește Moni Stanila în Timpul și constată că nu avem cu cine vota, dar avem pentru ce vota. Ceea ce se întâmplă în Ucraina e exemplul perfect pentru lipsa de respect a guvernanților față de dorințele poporului. Partidele noastre, ca și cele din Ucraina, sunt fie cu sufletul spre Rusia, fie cu gândul spre Europa. Iar noi vom vota cu cei care ne vor duce acolo unde vrem să ajungem, conchide autoarea.

În Ucraina nu se știe ce va fi, continua tema Ucrainei George Damian în Timpul. Sunt vehiculate scenarii catastrofice pe care nu și le dorește nimeni, nu se știe ce fel de guvern se va  afla la putere, nu se știe dacă vor urma  alegeri anticipate sau vor continua violențele de stradă. Însă, subliniaza publicistul, pentru Republica Moldova lucrurile sunt clare: Rusia nu are ce să spună despre acordul parafat, este așteptată semnarea lui în următoarele luni. Chiar nu trebuie ratată această șansă, conchide Timpul.

Schismă în sânul Mitropoliei Basarabiei, titrează Adevarul. Potrivit publicatiei, o nouă mitropolie a apărut în Republica Moldova - Mitropolia Chișinăului și a Moldovei de Răsărit, in spatele careia pare să stea parohul Catedralei „Sf. Teodora de la Sihla“ din Chișinău. Mitropolia Basarabiei, îl acuză pe Ioan Ciuntu de separatism.

După 16 ani de existență și de activitate profitabilă, Corporația de Finanțare Rurală, lider al pieței de microcreditare  din Moldova, se confruntă cu o tentativă de preluare ce poate duce la dispariția companiei, susține președintele acesteia, Ion Gangura. Acesta atrage atentia  in Adevarul ca cineva vrea sa preia controlul asupra banilor corporatiei.

Adevărul explică de ce ne trebuie acord cu FMI. Misiunea Fondului Monetar Internațional a plecat fără a ajunge la o înțelegere cu Guvernul și fără să susțină obișnuita conferință de presă de încheiere împreună cu premierul, motivele nefiind anunțate. Într-un comunicat de presă al reprezentanței FMI se precizează doar că misiunea a ajuns la concluzia că economia Republicii Moldova și-a revenit puternic după seceta gravă din 2012. Experții susțin că țara are nevoie de un acord pentru a putea atrage investiții și alte fonduri externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău