Frauda bancară nu s-a încheiat - „băieții șmecheri” ne fură în continuare (Revista presei)

  • 24 Februarie 2017 09:35
Frauda bancară nu s-a încheiat - „băieții șmecheri” ne fură în continuare (Revista presei)

Revista presei de la Chișinău

Frauda bancară nu s-a încheiat - „băieții șmecheri” ne fură în continuare” – scrie Report.md. Aşa-numita „stabilitate”, inclusiv în sectorului financiar-bancar, invocată obsesiv de guvernarea oligarhică este doar un paravan în spatele căruia se comit noi fraude. După „jaful secolului” care ne-a făcut celebri în întreaga lume, delapidările continuă prin acordarea deliberată a creditelor neperformante, scrie publicația. Acţiunile de spălare de bani prin intermediul sistemului bancar al Republicii Moldova, înregistrate în 2005-2014, urmate de furtul unui miliard de dolari în 2014 din rezervele valutare ale Băncii Naţionale şi ulterioara transformare a golurilor financiare în datorie de stat pusă pe umerii cetăţenilor, nu au fost lucruri accidentale. Schema a fost bine planificată pe parcursul mai multor ani şi pusă în aplicare de grupuri interesate de persoane. Cel mai grav este că, lecţia nu a fost învăţată, iar frauda, în proporţii mai mici, continuă zilnic prin acordarea creditelor neperformante, au atenționat experţii în cadrul trainingului: ”Rolul instituţiilor şi societăţii în demascarea fraudelor bancare şi recuperarea mijloacelor fraudate”, organizat de Transparency International - Moldova.

Tarifele la curent ar putea crește cu circa 20-30% în raioanele din Nordul Moldovei, titrează portalul Mold-street. Cele două rețele de distribuție a energiei electrice ale statului: RED-Nord din Bălți și RED Nord-Vest din Dondușeni solicită majorarea tarifelor la serviciile prestate. Documentele publicate de ANRE scot la iveală faptul că cele două întreprinderi se află într-o situație economică dificilă și au nevoie de o majorare a tarifelor pentru a putea activa fără problememe în continuare. Astfel RED Nord-Vest solicită o majorare a tarifului de distribuție până la 1,07 lei, adică cu circa 30%. În cazul RED Nord, tariful de distribuție ar urma să crească până la 79 de bani pentru un kWh.

Timpul își întreabă cititorii dacă mai știu ai cui sunt, sau l-au tăiat politicienii rădăcinile? Autoarea se întreabă „ce șef de stat în loc să guverneze și să miște înainte o țară terfelită și călcată în picioare de politicieni ani de-a rândul, se pune pe podea asemeni unui copil mofturos și cere să i se facă pe plac, să i se îndeplinească orice capriciu… Mai bine suflecați-vă mânecile și aduceți moldovenii în țară, dar nu pentru a fi îngropați”... citim în Timpul.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru se întreabă dacă Dodon, e câinele care latră, dar nu mușcă? Autorul comentează întâlnirea de marți dintre Dodon, Candu și Filip, unde „fiecare a evoluat doar solo, și-a cântat propria melodie, propria partitură, cunoscute deja publicului… Ni se sugerează că Dodon este un câine care latră, dar nu mușcă. Și Dodon pare să aibă grijă ca să nu treacă o zi fără „lătratul său”. Cireașa de pe tortul activității prezidențiale din această săptămână a fost felicitarea și urarea adresată către „compatrioți, prieteni, colegi, bărbați” cu ocazia „Zilei Apărătorului Patriei” din Rusia, în calitatea sa de „comandant suprem al Armatei Naționale”. E ceva în neregulă cu logica acestui om care strigă că apără statalitatea, dar se închină la simbolurile altui stat… Dacă el crede că în felul acesta întărește „statalitatea”, patriotismul, e ceva în neregulă cu statalismul și patriotismul său”, scrie N. Negru.  

Portalul Moldnova scrie cum a ajuns la Chișinău, acum 25 de ani primul ambasador al SUA în Moldova, Mary Pendleton. În cadrul unui eveniment de celebrare a 25 de ani de cooperare dintre Republica Moldova și SUA, Mary Pendleton a descris începutul anilor ’90 ca fiind o perioadă „emoționantă în lume” în care s-au produs multe schimbări. Ea a fost nevoită să plece la Moscova pentru a-și lua viza pentru intrarea în țara noastră de la ambasada Republicii Moldova din Rusia. „Moscova nu mi-a oferit viza la timp, așa că a trebuit să merg în România, să luăm un automobil al ambasadei SUA de la București si să trecem vama Leușeni pentru a ajunge în țară. La vamă însă grănicerii nu știau despre venirea mea. Era noaptea târziu – și am discutat și am discutat și am discutat cu vameșii și am încercat să-i convingem să-si sune superiorii ca să vadă ce poate fi făcut. Abia după câteva ore am intrat în Moldova și am ajuns cam la miezul nopții la Chișinău”, și-a amintit fosta ambasadoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
20 °C
cer senin
Umiditate:49 %
Vint:1,5 m/s
Mon
22 °C
Tue
23 °C
Wed
25 °C
Thu
25 °C
Fri
22 °C

Curs oficial BNM 19 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4404 -0.0742
USD 17.5494 0.0530
RON 4.1118 -0.0195
UAH 0.6979 0.0042
RUB 0.2654 0.0019
Arhivă Radio Chișinău