Forțele Democratice Siriene, vârful de lance în lupta împotriva Statului Islamic

  • 16 Mai 2017 13:37
Forțele Democratice Siriene, vârful de lance în lupta împotriva Statului Islamic

Forțele Democratice Siriene (FDS), o alianță arabo-kurdă sprijinită de Washington, se află în prima linie în lupta pentru cucerirea Raqqa, bastion al grupării Statul Islamic (SI) în Siria, însă implicarea lor a provocat tensiuni între Statele Unite ale Americii și Turcia, scrie Agerpres.

Combatanți ai FDS au cucerit pe 10 mai orașul strategic Tabqa și un baraj adiacent, un pas cheie în ofensiva lor către Raqqa, capitala de facto a SI din Siria.

Ankara consideră principala componentă kurdă a FDS ca fiind afiliată Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Turcia o grupare "teroristă".

Create în octombrie 2015 cu sprijinul Statelor Unite, Forțele Democratice Siriene au fost de la început dominate de Unitățile de Protecție a Poporului kurd (YPG). Crearea lor a avut loc după ce avansul în teritoriu al YPG în zonele predominant arabe a provocat îngrijorarea atât a arabilor sirieni cât și a Turciei.

Miliția kurdă a câștigat o serie de lupte împotriva SI cu sprijinul coaliției internaționale conduse de SUA, precum cucerirea în ianuarie 2015 a orașului Kobane, la frontieră cu Turcia.

Văzută ca o încercare de a răspunde îngrijorărilor aliatului său din NATO, Washingtonul a creat FDS "pentru a facilita recrutarea de luptători arabi și pentru a separa și mai mult sprijinul american de PKK", a dat asigurări centrul de reflecție International Crisis Group într-un raport publicat în aprilie.

Însă rândurile FDS, care ar fi formate din circa 45.000 de luptători, sunt încă dominate de YPG, au declarat analiști.

De la formarea lor, FDS au obținut mai multe victorii împotriva SI și au anunțat în noiembrie 2016 începutul operațiunii pentru cucerirea Raqqa.

Odată cu apariția FDS, Washingtonul furnizează un sprijin mai direct luptătorilor anti-SI pe teren în Siria.

Însă, în timp ce administrația americană a declarat până acum că nu înarmează decât componenta arabă a alianței, Washingtonul a anunțat la începutul lunii mai că înarmează și milițiile kurde YPG pentru bătălia de la Raqqa.

Acest anunț a provocat furia Ankarei care a cerut Washingtonului să revină asupra acestei decizii.

Oficiali americani și FDS au dat asigurări că odată ce SI va fi alungat, Raqqa va fi administrată de un consiliu civil format din locuitori.

Cu siguranță acest subiect va fi abordat marți la Washington când președintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi primit de omologul său american Donald Trump.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău