Fermierii vor putea accesa fonduri pentru infrastructură

  • 09 Decembrie 2014 14:29
Fermierii vor putea accesa fonduri pentru infrastructură

Fermierii și agricultorii moldoveni vor putea accesa fonduri pentru a-și moderniza infrastructura și a reuși să producă produse competitive pe piața europeană.

Autoritățile de la Chișinău au semnat astăzi un acord de colaborare cu Guvernul Poloniei, în vederea alocării unui credit în valoare de 90 de milioane de euro, destinat devoltării sectorului agricol din Republica Moldova.  

Creditul oferit de guvernul Poloniei este alocat pentru o perioadă de 25 de ani și este unul tehnic, ceea ce înseamnă că fermierii și agricultorii moldoveni interesați nu vor obține bani, ci, în urma semnării unor contracte cu firme poloneze, vor obține utilaj modern pentru domeniul de activitate specific. Carolina Lindi este directorul Executiv al Asociației producătorilor și procesatorilor de lapte și spune că așteaptă de jumătate de an semnarea acestui acord.

Noi vrem să procurăm în primul rând rezervoare de păstrare și de răcire a laptelui, de ambalare și etichetare. Sunt deja proiecte propuse de partea poloneză. De exemplu, un proiect prin care se poate procesa o sută de tone de lapte pe zi se estimează la 12 milioane de euro” a declarat Carolina Lindi.

Constantin Gheorghe Furculiță este producător de mere și pere din raionul Călărași. El susține că dorește să obțină un credit pentru a putea procura un frigider de mari dimensiuni, dar și linii de sortare și ambalare a fructelor pentru a-și putea vinde pe viitor producția pe piața europeană. 

”În prezent închiriem frigidere. Recent am fondat o cooperativă din cinci persoane. Intenționăm ca în 2015 să construim un frigider de 5.500 de tone, o linie de ambalare și o linie de sortare, de aceea și suntem cointeresați în acest proiect”, a declarat Constantin Gheorghe Furculiță. 

Valoarea minimă a creditului este de 500 de mii de euro iar cea maximă de până la 3 milioane de euro. Petru Maleru, directorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură explică care sunt condițiile pentru contractarea unui astfel de credit.

”Să se dețină anumite active proprii, adică surse de cofinanțare în proiect, să existe un precontract sau un contract cu furnizorul din Republica Polonă și să existe un proetc bine definit. Certificatul de origine a acestor mărfuri, a cel puțin două treimi din ele,  să fie de origine poloneză” a declarat Petru Maleru.

Agricultura are nevoie de investiții în toate domeniile dar unele sunt prioritare, explică viceministrul Agriculturii, Gheorghe Gaberi. Avem un credit de la Banca Europeană de Investiții pentru sectorul horticol de 120 de milioane de euro, o linie de credit funcțională pentru sectorul vitivinicol, de la BEI, de 70 de milioane de euro,  însă sectorul zootehnic și cel de producere a legumelor a rămas până acum fără acoperire financiară, de aceea am considerat ca primordial să direcționăm aceste resurse în aceste două domenii” a menționat Gheorghe Gaberi.

Beneficiarii vor primi finanțări pentru o perioadă de la 5 la 8 ani cu dobândă de 1,5 procente, și cu o perioadă de grație de patru ani. Camera de Comerț și Industrie urmează să acorde servicii de instruire și consultanță gratuite pentru doritorii de a obșine astfel de credite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău