Exportul de mărfuri agricole din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi în continuare scutit de anumite taxe

  • 08 Mai 16:43
Exportul de mărfuri agricole din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi în continuare scutit de anumite taxe

Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de anumite taxe. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat astăzi avizul consultativ pentru amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat în 2020, informează MOLDPRES.

Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani, până la 31 iulie 2029.

În prezent, sunt stabilite cote de import la următoarele produse agricole: roșii (272 tone), usturoi (30 tone), struguri de masă (2 724 tone), mere (5 548 tone), cireșe (204 tone), prune (2 043 tone), suc de struguri (68 tone).

Amendarea Acordului are drept scop susținerea producătorilor autohtoni în contextul extinderii exporturilor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. La 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru un an și, respectiv, aceasta expiră în luna iulie 2024.

În această perioadă, potrivit autorităților, au fost înregistrate majorări esențiale la exportul de produse agricole moldovenești în Regatul Unit. Mai exact, exportul de prune a crescut de la 45 la 495 de tone, iar cel de struguri de masă s-a dublat. De asemenea, Republica Moldova a început să exporte în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord mere și cireșe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
26,24
Nori împrăștiați
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău