Extinderea gazoductului Iași-Ungheni va diminua monopolul Moldova GAZ

  • 04 Februarie 2016 18:01
Extinderea gazoductului Iași-Ungheni va diminua monopolul Moldova GAZ

Extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău ar trebui să fie o prioritate de bază a Ministerului economiei.

Interconectarea sectorului moldovenesc de gaze cu piața gazelor naturale din România și cu cea europeană este primul pas pentru diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie. Acestea sunt concluziile unui studiu, elaborat de un grup de experți din România și Republica Moldova, potrivit cărora extinderea gazoductului Iași-Ungheni va duce la diminuarea monopolului Moldova GAZ și la consolidarea securității energetice a țării.

Potrivit autorilor studiului, gazoductul Iași-Ungheni este deocamdată prea puțin utilizat și poate fi valorificat doar prin extinderea conductei către Chișinău și creșterea capacității de transport a gazelor pe partea română.

În opinia directorului executiv al Centrului Analitic Independent ”Expert Grup”, Adrian Lupușor, acest proiect depinde în mod esențial de stabilizarea situației politice din Moldova și de voința fermă a autorităților de a-l duce la bun sfârșit, de aplicarea eficientă a legislației europene în energie, dar și de disponibilitatea resurselor financiare.

În același timp Ana Otilia Nuțu de la Centrul Analitic ”Expert Forum” din Romania, susține că finanțarea externă, inclusiv pentru sectorul energetic al Republicii Moldova, este condiționată de calitatea guvernării și de aplicarea reformelor solicitate de partenerii externi. Lipsa garanției că Moldova va păstra direcția integrării europene e un risc politic și geopolitic major care poate afecta dialogul cu România și UE și în sectorul energiei.

În opinia experților, proiectul de extindere a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău ar avea sens doar dacă se va aplică legislația europeană în domeniul energiei  și anume separarea efectivă a furnizorului de transportator, accesul părților terțe la rețelele de transport și concurență reală în sectorul energiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău