Extinderea cooperării moldo-spaniole, implementarea agendei europene a R. Moldova și promovarea investițiilor strategice, printre subiectele discuției dintre prim-miniștrii Natalia Gavrilița și Pedro Sanchez

  • 03 Iunie 2022 19:30
Extinderea cooperării moldo-spaniole, implementarea agendei europene a R. Moldova și promovarea investițiilor strategice, printre subiectele discuției dintre prim-miniștrii Natalia Gavrilița și Pedro Sanchez

Extinderea cooperării bilaterale, implementarea agendei europene a Republicii Moldova, promovarea investițiilor strategice, provocările cu care se confruntă țara noastră în procesul de integrare a refugiaților ucraineni - au fost subiectele centrale ale discuției purtate de prim-ministra Natalia Gavrilița cu Președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sanchez, aflat într-o vizită oficială la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al Executivului, părțile au făcut un schimb de opinii referitoare la situația regională, în urma războiului în Ucraina, și s-au pronunțat pentru restabilirea păcii și a integrității teritoriale a țării vecine. Natalia Gavrilița a vorbit despre acțiunile autorităților în vederea gestionării fluxului de refugiați și a mulțumit Guvernului spaniol pentru asistența oferită Republicii Moldova pentru diminuarea efectelor crizei umanitare. 

De asemenea, au fost subliniate consecințele nefaste de ordin economic, care au lovit țara noastră, ca urmare a perturbării lanțurilor de aprovizionare și a exporturilor. Prim-ministra a remarcat că suportul statelor europene în diversificarea pieței de export și consolidarea relațiilor comercial-economice este unul esențial, în aceste momente dificile de criză. Natalia Gavrilița a opinat că, în pofida greutăților, Guvernul de la Chișinău continuă procesul de reforme, în conformitate cu Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

„Republica Moldova vrea să facă parte din lumea liberă și democratică. Depunem un efort considerabil pentru a apropia țara noastră de Uniunea Europeană. Ne dorim să folosim această fereastră de oportunitate, care s-a deschis odată cu alinierea tuturor instituțiilor statului într-o singură direcție, cea a viitorului european. Este și doleanța cetățenilor, care ne-au oferit un vot de încredere pentru realizarea acestei misiuni”, a spus Natalia Gavrilița.

Președintele Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a salutat eforturile autorităților Republicii Moldova în gestionarea multiplelor crize, pe care le traversează țara noastră, și a reiterat suportul Regatului Spaniei pentru agenda europeană a Chișinăului. De asemenea, partea spaniolă a exprimat deschiderea pentru aprofundarea cooperării în domeniul investițional.

Oficialii au vorbit și despre problemele privind gestionarea crizei energetice, cu care se confruntă Republica Moldova, fiind exprimată necesitatea de consolidare a eforturilor pentru dezvoltarea sectorului energiei regenerabile. 

Cei doi oficiali au remarcat dinamica pozitivă a relațiilor comercial-economice bilaterale, Spania aflându-se printre primii 15 investitori importanți ai Republicii Moldova. Părțile au convenit asupra unor acțiuni de consolidare a parteneriatului între cele două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău